Bezoekers waanden zich in de Middeleeuwen. Foto: Marlous Velthausz
Bezoekers waanden zich in de Middeleeuwen. Foto: Marlous Velthausz Foto:

Jonge ridders en jonkvrouwen op Kasteel Huis Bergh

's-HEERENBERG – Kasteel Huis Bergh stond afgelopen weekend in het teken van de middeleeuwen. Twee dagen lang konden kinderen met hun ouders of verzorgers naar het kasteel komen om kennis te maken met het middeleeuwse gebeuren en met de Dolle Graaf van Bergh die deze dagen in het kasteel woonde.

Door Marlous Velthausz

De meeste kinderen hadden zich middeleeuws verkleed. Wie dat niet had gedaan dan kreeg een ridder- of jonkvrouwuitrusting te leen. Dit maakte het middeleeuwse spektakel tot een geweldige belevenis voor de kinderen. De kinderen kregen een routekaart en aan de hand hiervan konden ze aan diverse activiteiten meedoen en ronddwalen door het kasteel. Op de binnenplaats konden kinderen aan een lange stok hun broodje bakken boven een vuurtje, om deze vervolgens op te peuzelen. Ook konden ze met pijl en boog schieten, zoals echte ridders dat vroeger deden. Of als je aan de schandpaal genageld zat, dan mochten andere kinderen sponzen naar je werpen. Veel aandacht trok het vrouwtje dat wol zat te spinnen bij het authentieke spinnewiel. In de kapel van het kasteel zat monnik Arjen, waar kinderen hun naam konden leren kalligraferen met een veer en een potje inkt.
In de Habsburgerzaal gaf de muziekgroep Krebbel uit Arnhem middeleeuwse muziek ten gehore. De Dolle Graaf liep rond en vroeg aan de kinderen of ze allemaal mee wilden helpen om samen met hem muziek te maken en te dansen. Er werden tamboerijnen en kleppers uitgedeeld, er werd gehost en gedanst, het was een dolle boel. 'Welkom in de middeleeuwen' kan terugkijken op een geslaagd weekend in kasteel Huis Bergh.


Badmintonners Didam regiokampioen

DIDAM - Op 23 april speelden team 4 en team 5 van Badmintonclub Didam op de Regio Team Kampioenschappen in Hengelo (Overijssel). Tijdens de Regio Team Kampioenschappen spelen alle kampioenteams uit de regiopoules tegen elkaar. In een poule van vijf teams streden team 4 en team 5 voor het regiokampioenschap en deelname aan de Nederlandse Team Kampioenschappen.

Team 5 heeft deze dag twee van de vier wedstrijden gewonnen en heeft daarmee de derde plaats behaald. Team 4 heeft alle wedstrijden gewonnen en is daarmee kampioen van de regio geworden. Door dit kampioenschap mag team 4 deelnemen aan de Nederlandse Team Kampioenschappen in Zutphen. Hier zullen zij gaan strijden om de titel 'Nederlands team kampioen'.

www.bcdidam.nl