• Alles
  • (1)
    Overig
  • (2)
    Evenement

Lezing crash Short Stirling Loerbeek

zaterdag 4 april 14:30 t/m 15:15 uur

Onbekend

FAILED TO RETURN

Lezing over crash Short Stirling Loerbeek

In het kader van 75 jaar bevrijding organiseert het comité Beek/Loerbeek op zaterdag 4 april diverse activiteiten. Onder andere wordt een lezing gegeven over de crash van een Short Stirling op 12 maart 1943. Behalve

acht bemanningsleden kwamen bij de crash ook drie burgers om het leven: Jan Giezen en zijn twee zonen Wim en Bernard.

De Stokkumer Hennie Freriks was in 1985 correspondent van de Graafschapbode en mocht een artikeltje schrijven over de onthulling van een plaquette aan de muur van het kerkhof. De plaquette geeft aan dat op het kerkhof militairen begraven liggen van het Gemenebest. Het viel me op dat, behalve de informatie op de grafstenen, er nauwelijks iets bekend was over de militairen. Ik besloot mijn best te doen om de in Beek begraven militairen een gezicht te geven. Een van de bemanningsleden waarover wordt verteld is Fred Alwyn Pearson.

Fred was vanaf 8 maart 1943 de captain van het toestel. Bij de eerste publicaties in Montferland Nieuws in 2001 kon ik de familie

van Pearson niet traceren. Met medewerking van de historische vereniging van Queensbury, de geboorteplaats van Pearson, werd op 14 juli 2001 een oproep geplaatst in de Halifax Evening Courier, met resultaat. Ik kreeg toen reacties van vrienden en collega’s van Fred Alwyn. Via de vrienden kreeg ik contact met zijn echtgenote, inmiddels woonachtig in de Verenigde Staten van Amerika.

Het verhaal van Fred Alwyn Pearson zoals verteld door zijn vrouw Joan

Fred werd geboren in Queensbury; Yorkshire op 18 maart 1913 aan Harry en Mary Ellen Pearson als enig kind; Hij was atletisch en avontuurlijk en zijn favoriete sport was zwemmen. Hij was muzikaal en speelde accordeon. Hij was begaafd met talen en kreeg de gelegenheid 1938-39 om te studeren in Hamburg. In Hamburg woonde hij bij een Duitse professor en zijn gezin, waarmee hij goede vrienden werd. De politieke onrust in deze tijd in Duitsland maakte het moeilijk voor Fred om in Duitsland te blijven. Hij nam een baan als leraar talen iets meer dan een jaar voordat hij in dienst trad bij de RAF. Hij wilde naar de marine, maar kreeg het advies dienst te nemen bij de RAF. Gedurende deze tijd ontmoette hij zijn aanstaande vrouw, Joan Marguarite Leathly, terwijl hij op vakantie was in Malcomb. Ze trouwden op 29 november 1941.

Hij werd geplaatst bij het 149e Squadron in Lakenheath. Tijdens een van de eerste missies moest Fred Hamburg bombarderen. Hij sprak hierover niet veel met Joan, maar het was moeilijk om een plaats te bombarderen waar hij had gewoond en vrienden had gemaakt. Fred's dochter Gillian werd geboren op 24 september 1942 en Fred ontmoette haar voor het eerst tijdens zijn verlof zes weken later. Fred zag Joan en Gillian weer zes maanden later en nam, voordat hij terugging naar het squadron, enkele foto's van hen. Hij liet deze foto's ontwikkelen en per post naar Joan sturen. Ze ontving deze foto's op dezelfde dag dat ze de kennisgeving ontving dat Fred werd vermist en vermoedelijk was gesneuveld. Het was pas aan het einde van de oorlog dat werd bevestigd dat hij was gedood tijdens een missie naar Essen.

Joan herinnert zich Fred als liefdevol en eerlijk en erg populair bij zijn crew die respecteerde hem als een goede piloot nadat hij veilig was teruggekeerd van een missie met het vliegtuig ernstig neergeschoten. Joan hertrouwde later, maar haar eerste en enige liefde was Fred, aldus dochter Gillian.

De lezing is op 4 april in het gildehuis


deel deze activiteit

Locatie

Gildehuis
Beek
Sint Jansgildestraat 31
7037ca


 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden