Foto:

Een collectieve zorgverzekering en toch te veel betalen, hoe is dat mogelijk?

Via je werkgever heb je een collectieve zorgverzekering met korting. Mooi denk je, korting, dat is altijd fijn. Je bent niet de enige. Voor de meeste mensen is die korting de belangrijkste reden om voor een collectieve verzekering te kiezen. Dit blijkt uit onderzoek van Independer van vorig jaar. En 43% van de collectief verzekerden denkt dat een collectieve zorgverzekering altijd goedkoper is. Maar dat is helemaal niet waar. Hoe kan dat eigenlijk? 

Over de collectiviteitskorting op de basisverzekering is al jaren veel te doen. Eerder al noemde de overheid die korting ‘een sigaar uit eigen doos’. En vorig jaar besloot de toenmalige minister van VWS de maximale korting terug te brengen van 10% naar 5%. Dit jaar gaat de minister een stap verder met het besluit dat de collectiviteitskorting op de basisverzekering in 2023 helemaal verdwijnt. Korting op aanvullende pakketten blijft wel toegestaan. 

Gemiddeld meer dan 100 euro per jaar besparen

Dit raakt een grote groep Nederlanders, want 63,5% (bron: Vektis) is collectief verzekerd. Vaak via de werkgever. Zo’n 11% van deze groep heeft alleen een basisverzekering. Voor die laatste groep is er vrijwel altijd een goedkopere en vergelijkbare basisverzekering te vinden buiten het collectief. Independer berekende dat deze groep samen maar liefst 100 miljoen kan besparen. Per persoon betreft de besparing gemiddeld iets meer dan 100 euro per jaar. Kijk in de tool ‘Check je Collectief’ van Independer of jij ook kunt besparen. 

Hoe kan dat nou?

Verzekeraars bieden over het algemeen hun bekende, iets duurdere merken aan in een collectief. Daar gaat weliswaar tot 5% collectiviteitskorting vanaf. Maar zelfs dan zijn er minder bekende merken met dezelfde dekking die goedkoper zijn. Dat komt doordat grote verzekeraars naast hun bekende merken, ook minder bekende merken aanbieden. Die hebben dezelfde dekking, maar zijn goedkoper. Bijvoorbeeld omdat ze een iets beperktere service bieden. Zo gaat het contact met de klant vaak helemaal online. Verzekeraars bieden deze goedkopere merken vrijwel nooit aan via een collectief. Voor de inhoud van zo’n verzekering hoef je het niet te laten. Die is namelijk vastgesteld door de overheid en bij elke verzekeraar hetzelfde. 

Check je aanvullende verzekeringen

Veel mensen hebben via het collectief ook aanvullende pakketten met korting afgesloten. Heb je veel aanvullingen nodig? Dan kan dit, vanwege de korting, de beste optie voor je zijn. Maar check dit altijd goed. Want door die korting is het verleidelijk om meer af te sluiten dan je echt nodig hebt en dan betaal je premie voor niets. Heb je maar weinig aanvullingen nodig? Dan is de kans nog groter dat zorgverzekeringen vergelijken je veel geld bespaart.

Vergelijking maken 

Kun je komend jaar flink besparen? Je komt er het snelst achter door ’s avonds op de bank, of stiekem even tijdens het thuiswerken, een vergelijking te maken. Daar heb je de administratiemap niet voor nodig. Je vult in wat je aan zorg nodig denkt te hebben volgend jaar en ziet dan direct wat de beste keuze voor je is. Staat daar een bedrag dat lager is dan wat er maandelijks aan zorgpremie van je bankrekening gaat? Dan is het slim om over te stappen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden