<p>Ineke van Geemen-Reuling bij het museum en de vlindermobile, projecten die ze kinderen op school laat maken. (foto: Karin van der Velden)</p>

Ineke van Geemen-Reuling bij het museum en de vlindermobile, projecten die ze kinderen op school laat maken. (foto: Karin van der Velden)

(Foto: Karin van der Velden)

‘Mijn vak wordt vaak als hobby gezien’

Picasso zei: “Every Child is an Artist.” Dat ziet Ineke tijdens de creatieve lessen die ze geeft aan kinderen op school. Terwijl de kinderen knutselen, krijgen ze haast ongemerkt ook meer kennis over kunstbeschouwing.

DIDAM - Als het weer mag, gaat Ineke de kinderen een museum laten maken. Het is de bedoeling dat in vier kamertjes in een model van papier, kunst van vier verschillende stromingen uit de 19e, 20e en 21e eeuw. komt te hangen. Dat betekent voorbeelden zoeken van kunst die de het kind mooi vindt. Daarbij komt nog een opdracht om iets te maken in de stijl van die favoriete kunstenaar. “Ze mogen voorbeelden gebruiken, of zelf iets in dezelfde stijl maken. Dit prikkelt kinderen, die wat creatiever zijn, maar het geeft niet, als je dat niet bent. Ze kunnen wel ontdekken wat ze wel of niet leuk vinden aan kunst.”

Ineke heeft een voorbeeld van het museum gemaakt met plaatjes van haar favoriete kunstenaars. Van popartkunstenaar Roy Liechtenstein en Picasso: “Picasso was de eerste die tekeningen maakte met één lijn, een stijl die nu heel populair is, op papier en met gebogen ijzerdraad.” Alexander Calder, met zijn kunstzinnige mobiles, is een andere favoriet. Ook daarmee heeft Ineke al een leuk project bedacht.

Nu de fysieke lessen niet doorgaan, maakt Ineke tutorials die ze op het youtube-kanaal Crea-ine & Kunstlessen en haar Facebookpagina Creatieve lessen voor basisscholen deelt. De eerste knutselwerkjes voor Pasen staan er inmiddels op.

Spirituele kunst

De kunst die Ineke zelf maakt is spiritueel. Het bewustzijn dat er meer is tussen hemel en aarde, begon al op de Kunstacademie. “Door verhalen van andere mensen en sterfgevallen in de familie heb ik me verdiept in de bijna doodervaring.” Voor haar opleiding vertaalde ze dit in een kunstwerk; een grafsteen op een sokkel, als je er doorheen kijkt zie je een tunnel met aan het eind een hemels tafereel. De engel Gabriël speelt een belangrijke rol in Ineke’s werk: “Ik maak schilderijen die van de muur af komen, in lagen, met hout en cement. Steeds meer werken vanuit mijn gevoel.”

Na de opleiding Handaardigheid Textiel voor voortgezet onderwijs was er geen werk te vinden. De minister vond tekenen destijds belangrijker. Ineke kreeg kinderen en toen die naar basisschool gingen, werd gevraagd of ze daar les wilde geven. Eerst op vrijwillige basis. Later kreeg ze een vrijwilligersvergoeding. Sinds oktober 2020 is Ineke zzp’er, omdat ze vaker voor organisaties werkt. “De grens tussen kunst als hobby of als beroep is dun. Als je er je werk van maakt, word je meestal niet rijk”, vertelt Ineke. “Door corona liggen nu ook de workshops bij Welcom en de Bibliotheek stil.”

In Didam zijn twee kunstwerken van Ineke te bewonderen. Bij de rotonde Ruigenhoek - Dijksestraat staat De Vendelier en bij het Cool Nature Park staat Groeikracht.

‘Ik heb een creatief brein, dat blijft maar doorgaan’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden