Logo montferlandjournaal.nl


Vlnr: Gerard Braam, Enri Soeter en Lisenka Keurntjes-Soeter bij de laatste hole. "Die heeft de vorm van een ster, kenmerkend voor een stergolfbaan." (foto: Roel Kleinpenning)
Vlnr: Gerard Braam, Enri Soeter en Lisenka Keurntjes-Soeter bij de laatste hole. "Die heeft de vorm van een ster, kenmerkend voor een stergolfbaan." (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Vijftig jaar stergolf in Beek

BEEK – Herman Soeter opende in 1967 in Beek de eerste stergolfbaan van Nederland. Hij keek het spelletje af van zijn Duitse buren, waar het stergolf in 1962 ontstond. "Opa zag daar wel brood in en deed zijn loonwerk- en landbouwbedrijf over aan zijn zoons", vertelt Enri Soeter. "Zijn korenland aan de St. Jansgildestraat bouwde hij vervolgens om tot golfbaan."

Door Natasja Scheerder

De stergolfbaan kreeg de toepasselijke naam 'De Korenbloem'. Vijftig jaar later wordt er nog altijd golf gespeeld. "Onze vader Hein Soeter nam het in 1991 over van opa", weet Enri nog. "Toen hij vorig jaar overleed, hebben mijn zus Lisenka en ik zijn werkzaamheden voortgezet. Van april tot oktober zijn we elke woensdag en in het weekend open, waarbij we ook veel steun hebben aan onze partners."

3000 gulden
Toen 'opa' Soeter in 1967 begon, betaalde hij liefst 3000 gulden voor een licentie om de stergolfbaan in Beek te mogen aanleggen. Hij dwong daarmee ook af dat er in een straal van dertig kilometer geen tweede stergolfbaan kwam. "Midgetgolf werd in Nederland al wel gespeeld", zegt Enri. "Maar dat is wat anders dan stergolf. Zo zijn midgetgolfbanen gemaakt van eterniet, terwijl wij op het veel sterkere beton spelen. Bovendien hebben onze banen vaste afmetingen van negen meter lang en een meter breed. De laatste hole heeft daarbij de vorm van een ster."

Baanrecord
In 1980 werd er zelfs een Europees kampioenschap op 'De Korenbloem' gespeeld. Vanuit Nederland, West-Duitsland en Oostenrijk kwamen er 130 golfers naar Beek om te strijden voor de titel. "Het kampioenschap werd georganiseerd door de Beekse golfclub SGC", vertelt Lisenka. "Zij mochten belangeloos gebruikmaken van de baan, zolang opa een beroep op ze kon doen voor het onderhoud van de baan. Het gerucht gaat dat één van de oud-leden ook het baanrecord op zijn naam heeft staan en slechts 21 slagen nodig had voor de achttien holes."

Inmiddels wordt stergolf al jaren niet meer als wedstrijdsport op 'De Korenbloem' gespeeld. De achttien banen liggen er alleen nog voor recreatief gebruik. "Dat willen we graag nog jaren voortzetten", zegt Enri.

Kiosk en straatwerk
"Onlangs hebben we dan ook geïnvesteerd in een nieuwe kiosk en nieuw straatwerk. Verder is er wat snoeiwerk gedaan, zodat het wat lichter is geworden. Vader hield erg van groen en pootte veel bomen en planten. Alles was dichtgegroeid, maar nu is de baan weer vanaf de weg te zien."

En ligt 'De Korenbloem' er weer netjes bij voor het 50-jarig jubileum. Dat wordt op zaterdag 17 juni gevierd, toevallig ook de datum dat de stergolfbaan werd geopend. Van 14 tot 17 uur is er een receptie en vanaf 19.30 uur houdt muziekvereniging Volharding Beek in samenwerking met gymvereniging 't Peeske en dansgarde Let's Dance een openluchtconcert. "Hein Soeter was beschermheer van onze vereniging en droeg ook de andere Beekse verenigingen een warm hart toe", vertelt voorzitter Gerard Braam van Volharding. "Hij leefde al jaren naar dit jubileum toe, maar mocht het helaas niet meer meemaken. Dit concert is dan ook in het bijzonder een eerbetoon aan hem."

Reageer als eerste
Meer berichten