Logo montferlandjournaal.nl


V.l.n.r. Michael Boogerd, Inge de Jager en Servais Knaven tijdens het wielercafé op de ‘Muur van Zeddam’. “Als er zondag wordt gekoerst, wordt het een hele zware ronde.” (foto: Natasja Scheerder)
V.l.n.r. Michael Boogerd, Inge de Jager en Servais Knaven tijdens het wielercafé op de ‘Muur van Zeddam’. “Als er zondag wordt gekoerst, wordt het een hele zware ronde.” (foto: Natasja Scheerder) (Foto: Natasja Scheerder )

'Tijdritparcours uniek voor Nederland'

Naar voorbeeld van de avondetappe van de NOS werd vrijdagavond aan de voet van de Oswalduskerk op de Muur van Zeddam een wielercafé gehouden. De Zeddamse Inge de Jager, bekend van Omroep Gelderland, vertolkte daarbij de rol van Mart Smeets. Oud-wielerhelden Michael Boogerd en Servais Knaven waren haar gasten.

ZEDDAM – Aan de vooravond van de nationale titelstrijd ging het uiteraard over de kanshebbers bij de dames en de heren. Maar ook het alom geroemde parcours in Montferland kwam aan de orde. Net als de lokaal bekende wielrenners Robert Gesink en Koen Bouwman. "Ik was meteen enthousiast toen ik hoorde dat het NK Wielrennen dit jaar in Montferland plaatsvond", zei Knaven. "Toen ze me vervolgens vroegen om als ambassadeur van het evenement op te treden, wilde ik ook over het parcours meedenken. Daarin mocht dit lusje over de Muur van Zeddam niet ontbreken." Verder noemde Knaven het tijdritparcours uniek voor Nederland. "De tijdrit van woensdag was eigenlijk on-Nederlands. We hebben nog nooit een parcours gehad met klimmetjes en zo weinig bochten. Gezien de positieve reacties van de renners was dit voor herhaling vatbaar." Ook Michael Boogerd zag in Montferland een mooi alternatief voor zijn geliefde Zuid-Limburg als locatie voor de nationale titelstrijd. "Het is natuurlijk ook leuk dat lokale renners als Robert Gesink en Koen Bouwman in goede vorm zijn. Maar of ze zondag gaan winnen, is nog de vraag. Er kunnen er zoveel kampioen worden, dat ik me vooraf niet aan een voorspelling waag." "Het hangt vooral af van de tactiek", vulde Knaven aan. "Niemand weet hoe zwaar het parcours is. Uit eigen ervaring (Knaven komt uit Lobith en kent de regio, red.) weet ik dat als er wordt gekoerst het een hele zware ronde is." Uiteindelijk kregen Chantal Blaak en Ramon Sinkeldam zaterdag en zondag de nationale driekleur om de schouders kregen gehangen. De Achterhoekers Bouwman en Gesink lieten zich zondag nadrukkelijk zien en reden lang in de kopgroep. Maar ze werden uiteindelijk toch ingerekend door het peloton en eindigden niet in de top 10. Toch verwachtten Boogerd en Knaven met name van het regionale talent Bouwman in de toekomst nog veel te horen. "Het is een supertalent", zei Knaven. "Hij wint niet voor niks een etappe en de bolletjestrui in de Dauphiné Libéré en wordt vijfde in de nationale tijdrit. Boogerd bekende dat hij Bouwman graag bij de Roompot-wielerploeg, waarvoor hij na zijn dopingschorsing weer als ploegleider aan de slag gaat, wilde hebben. "Koen heeft een frisse uitstraling en veel potentie. Ik hoop dat zijn ploeg hem goed begeleidt en zijn talent volledig tot wasdom komt."

Reageer als eerste
Meer berichten