Logo montferlandjournaal.nl


V.l.n.r. Het zorgechtpaar Dave Romme en Nicole Schouten met hun kinderen, Paul, Dorien en Jelle Loeters en projectleider Daniël Dobbelsteen van bouwbedrijf Peters uit Schaijk.
V.l.n.r. Het zorgechtpaar Dave Romme en Nicole Schouten met hun kinderen, Paul, Dorien en Jelle Loeters en projectleider Daniël Dobbelsteen van bouwbedrijf Peters uit Schaijk. (Foto: Natasja Scheerder )

Eerste schop Het Kom-Fort de grond in

Ze hebben er ruim tien jaar op moeten wachten, maar vorige week was het eindelijk zover. Paul, Dorien en Jelle Loeters zagen aan de Rozenstraat in Didam de eerste schop de grond in gaan voor Het Kom-Fort. In Het Kom-Fort krijgt Jelle, samen met nog negen jong volwassenen met een verstandelijke beperking, zijn eigen appartement.

DIDAM - "Hier ga ik wonen", zegt de inmiddels 33-jarige Jelle enthousiast, wijzend naar het nog braak liggende terrein op de hoek van de Rozenstraat en de Lupinestraat. Hij kijkt al jaren uit naar een eigen woonruimte, waar hij grotendeels zelfstandig gaat wonen. "Ik kan best veel zelf", vertelde Jelle vier jaar geleden al. "Koffie zetten, brood smeren, douchen, bellen en boodschappen doen. Maar bij sommige dingen heb ik hulp nodig, zoals bij het poetsen en koken. Daarom komen er mensen bij ons wonen, die ons daarbij helpen." Dat zorgechtpaar vond de groep ouderparen, die zich verenigde in Het Kom-Fort, twee jaar geleden in Nicole Schouten en Dave Romme. Zij gaan samen met hun kinderen Ot, Saar en Fos wonen in Het Kom-Fort. "We geven de bewoners de zorg die ze nodig hebben", vertelt Nicole. "Verder proberen we ze zo zelfstandig mogelijk te laten wonen. Iedereen heeft een eigen appartement, maar we eten wel gezamenlijk en bieden ze een bepaalde dagstructuur aan." Dat doen ze onder de vlag van zorgstichting Driestroom. "In eerste instantie wilden we geen inmenging van een zorginstelling, omdat we niet wilden dat een deel van het Persoonsgebonden Budget van onze kinderen daar naartoe ging", legt Paul Loeters, vader van Jelle en voorzitter van Het Kom-Fort, uit. "Door voortschrijdend inzicht hebben we vij jaar geleden echter de route gewijzigd en toch besloten om een deel van de zorg uit handen te geven. Uiteindelijk zijn we blij dat we hiervoor hebben gekozen en Het Kom-Fort er nu eindelijk komt." De tien jong volwassenen met een verstandelijke beperking krijgen allemaal een eigen appartement met huisnummer. Zij gaan wonen aan de Rozenstraat 84 tot en met 100. "We hopen eind maart 2018 ons nieuwe huis te betrekken", zegt Nicole. Het appartementencomplex wordt turnkey opgeleverd. "Om de kredietkosten laag te houden, proberen we een groot deel van de inrichting door middel van crowdfunding bij elkaar te krijgen." Er is al een sponsor gevonden die een bijdrage heeft toegezegd. Verder zijn er inmiddels wat bedrijven aangeschreven om het ouderinitiatief te steunen. "Dat kan met een geldbedrag, maar bijvoorbeeld ook met een prijs voor een loterij", vertelt Dave. "De komende periode gaan we op zoek naar meer bedrijven en particulieren."

Reageer als eerste
Meer berichten