Logo montferlandjournaal.nl


Sidika is klein van stuk, maar groots op de piano. Zelfs pianist Wibi Soerjadi is onder de indruk van het pianospel van de 17-jarige pianiste uit Didam. (foto: Ab Hendriks)
Sidika is klein van stuk, maar groots op de piano. Zelfs pianist Wibi Soerjadi is onder de indruk van het pianospel van de 17-jarige pianiste uit Didam. (foto: Ab Hendriks)

Pianiste is gezegend met groot talent

Sidika groeide op bij het echtpaar Henk en Yvonne Bremer in Didam. Een muzikaal gezin waar ze al heel jong in aanraking kwam met de piano. Nu speelt ze moeiteloos talloze werken van klassieke componisten, terwijl ze geen noot kan lezen. Sidika weet waar de muziek heengaat.

DIDAM - Sidika (17) werd als baby liefdevol opgenomen in het gezin Bremer. "We hadden al drie kinderen", vertelt Yvonne Bremer. "We wilden er graag een vierde bij. Dat moest een adoptiekindje of een kindje uit de pleegzorg worden." In het muzikale gezin stond de piano centraal. Een muziekinstrument dat grote aantrekkingskracht uitoefende op de kleine Sidika. 'Ikke ook", waren de gevleugelde woorden van de toenmalige driejarige peuter, wanneer ze haar vader kinderliedjes op de piano hoorde spelen.

Absoluut gehoor

Ze werd al snel ontdekt door een muziekleraar die een zoon des huizes thuis les gaf. ''Die moet naar de muziekschool". Zo gezegd, zo gedaan. Sidika zette op vijfjarige leeftijd haar eerste stapjes op pianoles bij meester Wil Verheij op de Liemerse muziekschool. "Voor Sidika is het lastig om het juiste laatje open te trekken en de inhoud vervolgens toe te passen", legt moeder Yvonne uit. "Voor muziek geldt dat echter niet. Sidika heeft een absoluut gehoor. Ze weet waar de muziek heengaat. Wel moet ze een nieuw stuk thuis meteen gaan spelen, anders wordt het niet opgeslagen."

Knoopgala

In 2014 wachtte de pianiste in spe een verrassing. Ze was opgegeven voor het Knoopgala, een gala waarin bekende Nederlandse artiesten optreden met artiesten met een verstandelijke beperking. Haar droom, een keer optreden met Wibi Soerjadi, kwam uit. Ook Wibi zei "ja" en bewerkte speciaal voor deze gelegenheid Amor en Psyche voor twee piano's. Samen met meester Wil had Sidika het stuk al binnen acht dagen onder de knie.

Masterclasses van Wibi

"Natuurlijk werd er meerdere malen samen met Wibi geoefend" zegt Yvonne die af en toe als spreekbuis fungeert, terwijl Sidika gelukzalig meeluistert. "Wibi en Sidika stonden versteld van elkaar. Ze gingen helemaal op in de muziek en lieten zich door niets of niemand afleiden." In de afgelopen drie jaar is het contact tussen de twee pianisten alleen maar intensiever geworden. "Hij nodigt mij uit voor al zijn concerten en 's zomers volg ik altijd zijn masterclasses in Zeist. Deze maand ga ik weer", meldt Sidika blij. Inmiddels heeft ze al een stuk gekozen, dat ze er wil spelen: Arabesque van Claude Debussy.

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten