Logo montferlandjournaal.nl


Foto: Natasja Scheerder

Onthulling historische infoborden

DIDAM - De Oudheidkundige Vereniging Didam (OVD) onthult woensdag 23 augustus de eerste twee historische informatiepanelen in Didam. De panelen zijn geplaatst bij het Albertusgebouw en in de buurtschap Greffelkamp. Op de borden staan foto's van de betreffende locatie en omgeving afgebeeld en een QR-code met de nodige informatie.

Door Natasja Scheerder

De OVD wil in totaal vijftien van dit soort informatiepanelen plaatsen. Ze komen op markante plekken in de dorpen en buurtschappen in de voormalige gemeente Didam. "In Didam, Loil en Nieuw-Dijk zijn veel historische gebouwen verdwenen en is de wegenstructuur anders geworden", verklaart OVD-voorzitter Theo te Wil. "Daardoor is de afleesbaarheid van het verleden afgenomen. Met deze informatiepanelen proberen we dit verleden voor jong en oud weer herkenbaar en beleefbaar te maken."

Er zijn twee soorten panelen ontwikkeld.
Het ene belicht de historie van gebouwen, zoals het Albertusgebouw, kerken, scholen of het station.
Het andere bevat beelden en informatie over de omgeving, waarin het bord is geplaatst. Te Wil: "Op het eerste paneel in Greffelkamp staan bijvoorbeeld foto's van de voormalige havezaten in de buurtschap met de locaties waar ze hebben gestaan." Maar er komen ook borden met straatbeelden van de vroegere centra van Didam, Loil en Nieuw-Dijk. Bij het plaatsen van de borden wordt zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij bestaande fiets- en wandelroutes.
"De borden zijn voorzien van een QR-code", zegt Te Wil. "Door deze te scannen, kun je thuis of op locatie de historie van de getoonde gebouwen en omgeving lezen."

Serie van vier

Het is de bedoeling om het project binnen een jaar af te ronden en telkens een serie van vier panelen te plaatsen.
De volgende komen in het centrum van Loil en Nieuw-Dijk en bij de dorpskerk in Didam.
"Hierbij wordt de kerkgeschiedenis uitgebreid beschreven en kan iedereen lezen hoe oud onze prachtige dorpskerk is", besluit Te Wil.

Stimuleringsfonds

Voor het ontwikkelen van de informatiepanelen heeft de OVD op 2 juli 2015 een bijdrage van 10.000 euro gekregen uit het Stimuleringsfonds van de Rabobank Arnhem en omstreken.
Daarmee ondersteunt de Rabobank diverse innovatieve projecten van verenigingen, instellingen en stichtingen in de regio die bijdragen aan een sterke leef- en werkomgeving.

Meer berichten


Shopbox