Logo montferlandjournaal.nl


In korte tijd werd het hek op het 'pauzevlak' op de Bievankweg al twee keer omver gereden. Nu is er tijdelijk een dranghek geplaatst. Foto: Natasja Scheerder
In korte tijd werd het hek op het 'pauzevlak' op de Bievankweg al twee keer omver gereden. Nu is er tijdelijk een dranghek geplaatst. Foto: Natasja Scheerder (Foto: Natasja Scheerder)

Oversteek Bievankweg voor schooljeugd aangepast

NIEUW-DIJK - De gemeente Montferland past de oversteek voor fietsers bij de rotonde op de kruising van de Bievankweg en Beekseweg in Nieuw-Dijk alweer aan. Voor de zomervakantie werden er brede 'pauzevlakken' met hekken aangelegd om voor de kinderen uit Nieuw-Dijk een veilige schoolroute naar Didam te creëren.

door Natasja Scheerder

Deze aanpassingen blijken echter niet afdoende. In een paar weken tijd werd het hek langs het rechter baanvlak op de Bievankweg namelijk al twee keer omver gereden, wat leidde tot veel verontruste reacties. "Begrijpelijk", zegt verantwoordelijk wethouder Tanja Loeff. "We vermoeden dat dit gebeurt door vrachtwagens met een oplegger en daarop nog een heftruck. Bij het maken van de bocht zwenkt de achterkant zover uit dat de chauffeur het hek raakt."

Daarom neemt de gemeente nu aanvullende maatregelen. "Door het hek ruim twee meter verder van de rotonde te plaatsen creëren we meer ruimte voor het verkeer en kunnen de fietsers veilig de Bievankweg oversteken", vertelt verkeerskundige Gertjan Gerards. "Bovendien komen er nieuwe hekken, die steviger zijn dan de huidige. Door het verplaatsen van de hekken hebben de kinderen bij het oversteken hun gezicht alleen niet meer automatisch gericht op het tegemoetkomend verkeer, maar dat kan helaas niet anders."

De wethouder en verkeerskundige zijn er echter van overtuigd dat dit de juiste maatregelen zijn om de oversteek van de Bievankweg veilig te maken voor fietsers. Daarbij is inmiddels ook het middeneiland van de rotonde weer vlak gemaaid. "Er is straks voor zowel de fietsers als het overige verkeer voldoende ruimte en overzicht", zegt Loeff.

Door de gemeente is verder ook nog gekeken of het mogelijk is om de voorrangssituatie op de wegen aan te passen. "Maar het is in Nederland de gewoonte om bij rotondes binnen de bebouwde kom fietsers voorrang te geven en buiten de bebouwde kom voorrang aan de automobilist te verlenen", weet Loeff. "Daarbij liggen er nog zes rotondes op de Bievank- en Arnhemseweg, waar het gemotoriseerde verkeer al voorrang heeft. Als je de zevende dan aanpast, schept dat alleen maar verwarring."

De gemeente legde de 'pauzevlakken' aan om voor de leerlingen van de voormalige Antoniusschool vanuit Nieuw-Dijk een veilige fietsroute te kunnen bieden naar hun nieuwe school in Kerkwijk. De school sloot voor de vakantie definitief de deuren vanwege een teruglopend aantal leerlingen. Loeff: "We hebben de aanpassingen bewust voor de vakantie gedaan, zodat de ouders de nieuwe schoolroute alvast konden oefenen met hun kinderen."

Maandag beginnen de scholen in Didam weer, maar dan is de oversteek nog niet hersteld. Gerards: "In september is er asfaltwerk aan de rotonde gepland en dan worden ook de hekken vernieuwd en verplaatst." Tot die tijd vervangt een dranghek het kapotte hek op de Bievankweg.

Meer berichten


Shopbox