Logo montferlandjournaal.nl


De kerk is prachtig uitverlicht tijdens het kerstconcert
De kerk is prachtig uitverlicht tijdens het kerstconcert (Foto: St. Jan Kilder)

Kerstconcert Kilder in samenwerking met On Score

KILDER - Op 16 december zal het harmonieorkest van Muziekvereniging St. Jan Kilder onder leiding van dirigent Jan Nellestijn een sfeervol kerstconcert verzorgen in de Kilderse kerk.
Dit zullen ze samen doen met het koor "On Score" uit Arnhem. Het koor wordt begeleid door Johanneke van der Pol op piano. Dirigente van het koor is Saskia Huesmann. Gemiddeld iedere twee jaar organiseert Muziekvereniging St. Jan een kerstconcert in de St. Jan de Doper-kerk te Kilder altijd met een verrassend gastoptreden. In het verleden is dit concert georganiseerd met onder andere het Ulfts Mannenkoor, Henry Welling, Huub Peters, Carel Friesen en Esther Jansen. Dit jaar wordt het concert samen gegeven met het koor On Score uit Arnhem. On Score is een gemengd koor dat bestaat uit ongeveer 25 zangers en zangeressen en zij beheersen een breed repetoire: van klassiek en barok tot modern. Doorgaans zingen zij a capella, voor dit concert wordt er opgetreden met een pianiste: Johanneke van der Pol.
De vrouw, Thea, van onze dirigent Jan Nellestijn zingt de sopraanpartij in dit koor en zodoende waren de contacten snel gelegd. On Score zal traditionele en moderne kerstliederen ten gehore brengen als "Away in a Manger", "Twelve Days of Christmas", "Auld Lang Syne". Samen met St. Jan zullen "Gabriella's Song", "Adiemus" en "White Christmas" worden gezongen. Ook "St. Jan" zal kerstliederen gaan spelen: "Mary's Boy Child" en "Stille Nacht" behoeven eigenlijk geen toelichting. "A Christmas Festival" van componist Leroy Anderson is een verzameling van bekende kerstliederen; van "Ode to Joy" via "Deck The Halls" naar "Jingle Bells". Speciaal voor dit kerstconcert heeft St. Jan een houtblazers-ensemble opgericht dat het koor begeleid met "Lied van de Sterren" en "Pavane for a Silent Night". "Russian Christmas Music" van componist Alfred Reed is een werk dat Reed schreef ter gelegenheid van een concert in Denver waar Russische muziek werd gevraagd. Het concert had de doel de Sovjet-Amerikaanse samenwerking aan het einde van de Tweede Wereldoorlog te waarderen en daarvoor zouden premières van nieuwe werken uit de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten uitgevoerd worden. De bekende mars Mars in Bes groot, opus 99 van Sergej Prokofjev was het Russische werk, maar deze was al een keer uitgevoerd in de Verenigde Staten. Zo werd Reed 16 dagen voor het concert uitgekozen om een nieuw werk te schrijven.
Een Russisch kerstlied uit de 16e eeuw (Lied van de kleine Russische kinderen) is gemengd met motieven vanuit de Russisch-Orthodoxe liturgische muziek van de Oosters-orthodoxe Kerk. Alhoewel het een werk één geheel is, heeft Reed vier separate secties benoemd: Carol of the Little Russian Children, Antiphonal Chant, Village Song en Cathedral Chorus

Meer berichten
Shopbox