De 's-Heerenbergse kunstenaar Patrick Beverloo gaat een nieuw kunstwerk maken, nadat zijn vorige kunstwerk Heks tot twee keer toe was vernield. Op het beeldscherm een impressie hoe zijn nieuwe werk eruit gaat zien. (foto: Elsie Schoorel)
De 's-Heerenbergse kunstenaar Patrick Beverloo gaat een nieuw kunstwerk maken, nadat zijn vorige kunstwerk Heks tot twee keer toe was vernield. Op het beeldscherm een impressie hoe zijn nieuwe werk eruit gaat zien. (foto: Elsie Schoorel) (Foto: Elsie Schoorel )

De skyline van 's-Heerenberg

Nadat zijn Heks twee keer vernield is, gaat kunstenaar Patrick Beverloo vol goede moed een nieuw kunstwerk maken voor de rotonde Drieheuvelenweg/Lengelseweg: de skyline van 's-Heerenberg, gemaakt van roestig staal. Beverloo kijkt ernaar uit.

's-Heerenberg - De vernieling van zijn Heks doet de kunstenaar nog steeds pijn. "Ik klapte dicht toen ik het hoorde. Ik heb er maanden over gedaan om dat beeld te maken en er zat heel veel liefde in elk lijntje. Dat wordt dan in één keer vernield, gewoon respectloos." Maar het zit nu eenmaal in de mens om overal aan te willen zitten en dingen kapot te maken, zegt hij berustend. "Ik maak ook beelden voor pretparken die heel stevig zijn, van polyester met autolak eroverheen. Maar zelfs die dingen proberen ze nog te slopen, of ze plakken er kauwgom op. Echt hufterproof bestaat niet."

Ramen van Gouden Handen

De gemeente vroeg hem eerst of de Heks nog te redden was en wat het ging kosten om het beeld te herstellen. "Ik ben gaan kijken wat ik kon doen, maar ik merkte dat ik er niet mee door wilde, het gevoel klopte niet. Dus ben ik iets heel anders gaan bedenken. Voor de ramen van Gouden Handen had ik al een skyline van de stad ontworpen. Zo kwam ik op het idee om dit ook in staal uit te voeren voor de rotonde, gericht op 's-Heerenberg als kasteelstad."

Met de hand

Het ontwerp is al klaar. Daarin zijn kenmerkende gebouwen zoals de Pancratiuskerk, de poortwachtershuisjes, het Muntgebouw, Gouden Handen en natuurlijk Huis Bergh goed herkenbaar. Beverloo: "Alle gebouwen maak ik heel precies na. De raampjes snijd ik met de hand uit, dan zit er meer gevoel in het beeld. Als de koplampen van de auto's erop schijnen, gaat dat door de vensters heen en lijkt het net alsof er in de huizen licht brandt."

Kasteelgracht

De voormalige renbaan van de heks gaat als kasteelgracht functioneren. Het hoogste punt van het kunstwerk wordt ongeveer 1.70 meter, vertelt Beverloo enthousiast. Voorlopig is hij nog druk met andere opdrachten, maar na carnaval gaat hij ermee van start. "Ik kan niet wachten, mijn handen jeuken. Omdat ik zelf ook uit 's-Heerenberg kom, is het voor mij vanzelfsprekend om mee te denken en vind ik het logisch dat ik dit kunstwerk ga maken. In april of mei staat er iets waar ik waarschijnlijk net zo trots op ben als op mijn pronkstuk Bergha, de leeuwin aan het Stadsplein."

patrickbeverloo.nl

Meer berichten