Logo montferlandjournaal.nl


Gaat u de komende feestdagen op visite bij vrienden of familie? Laat dan altijd de lichten van uw kerstboom aan en zorg ervoor dat er ook wat andere lichten in huis branden. Dan is de kans groot dat inbrekers uw huis voorbij gaan. (foto: Shutterstock)
Gaat u de komende feestdagen op visite bij vrienden of familie? Laat dan altijd de lichten van uw kerstboom aan en zorg ervoor dat er ook wat andere lichten in huis branden. Dan is de kans groot dat inbrekers uw huis voorbij gaan. (foto: Shutterstock) (Foto: Shutterstock)

Honderd inbraken meer met Kerstmis

Het aftellen tot Kerstmis en de jaarwisseling is begonnen. Deze periode zoeken veel mensen de gezelligheid van familie en vrienden op of gaan ze op reis. De laatste weken van het jaar zijn ook een feest voor inbrekers in de provincie Gelderland. Dit blijkt uit recente cijfers van de politie.

REGIO - Vorig jaar werd er in Gelderland van 24 december tot 26 december veel vaker ingebroken dan normaal. Deze dagen sloegen inbrekers 152 keer toe vergeleken met 52 inbraken gemiddeld op andere dagen in het jaar. Ook op oudejaarsdag en nieuwjaarsdag werd er veel vaker ingebroken (89 versus gemiddeld 34). Een inbraak heeft grote impact op uw gevoel van veiligheid. Maak het inbrekers daarom niet te makkelijk met een paar simpele handelingen.

Trillen op m'n benen

Het idee dat iemand in uw huis komt en aan uw spullen zit, je moet er niet aan denken. "Het tast je gevoel van veiligheid en privacy aan", vertelt Ellen Wolvers (26). Ellen en haar vriend waren slachtoffer van woninginbraak. "Alles was overhoop gehaald en ze hadden overal aangezeten. Onze kleding uit de kasten, de administratie lag verspreid door het huis en sieraden, geld en elektronica waren meegenomen. Het was een vreselijk gezicht en ik stond te trillen op m'n benen toen ik de puinhoop aantrof. Spullen kun je opnieuw aanschaffen, maar foto's en het gevoel van veiligheid in je eigen huis zijn niet te vervangen''.

Goede gelegenheid

Inbrekers profiteren vooral van een goede gelegenheid. Ze kijken niet naar wát er te halen valt, maar vooral hoe makkelijk ze binnen kunnen komen. "En daar heeft een inbreker gemiddeld maar dertig seconden voor nodig", licht Sybren van der Velden van de politie toe. "Dat veel mensen de feestdagen bij vrienden of familie doorbrengen en het relatief rustig is in de straten, is een bijkomend voordeel voor inbrekers. Gelukkig weten we steeds beter hoe we inbrekers buiten de deur kunnen houden" Ook tijdens de feestdagen werkt de politie nauw samen met vele partners om de jaarlijkse piek aan woninginbraak tegen te gaan. "Ook de buurt WhatsApp-groepen dragen bij aan het voorkomen van inbraken.'' Met een paar simpele preventiehandelingen verlaagt u de kans op een woninginbraak: Doe altijd de deuren op slot en sluit de ramen. Gebruik ook goedgekeurde sloten. Deze zijn te herkennen aan het SKG®-logo met sterren. Laat 's avonds een lichtje aan als u weg bent, bij voorkeur met tijd- of schemerschakelaars en laat geen dure spullen in het zicht liggen.

maakhetzeniettemakkelijk.nl

Meer berichten
Shopbox