Logo montferlandjournaal.nl


Fons van Pul kijkt met veel plezier terug op The Best of Opera. Hierin speelde hij zelf mee in het Oost-Gelders Symfonieorkest. (foto: Elsie Schoorel)
Fons van Pul kijkt met veel plezier terug op The Best of Opera. Hierin speelde hij zelf mee in het Oost-Gelders Symfonieorkest. (foto: Elsie Schoorel) (Foto: Elsie Schoorel )

Montferland Cultuurfonds 10 jaar actief

Stichting Montferland Cultuurfonds viert dit jaar het 10-jarig jubileum. Een goed moment om terug te kijken en vooruit te blikken met oprichter Fons van Pul. "Ik sta niet te schudden met een buidel, maar daar waar iets de moeite waard is, dragen we bij."

's-Heerenberg - Met trots denkt hij terug aan The Best of Opera, een concert dat in de Pancratiuskerk veel publiek trok en waarbij Van Pul zelf meespeelde in het Oost-Gelders Symfonieorkest. Al meer dan veertig jaar is hij violist bij dit orkest. "De liefde voor kunst is me met de paplepel ingegoten. Zingen in een koor en vioolspelen, het hoorde erbij." Zoals Van Pul van kunst geniet, hoopt hij ook dat anderen dat doen. Daarom richtte de inwoner van 's-Heerenberg in 2007 het Montferland Cultuurfonds op. "De laatste tien jaar heeft de overheid zich steeds meer teruggetrokken uit de cultuur. Dat vind ik doodzonde. Immateriële rijkdom moet je niet afschaffen, juist niet in een gebied waar krimp is." Als directeur van Pfixx Solar Systems heeft hij een druk leven. "Daarom heb ik voor het Montferland Cultuurfonds een paar mensen om me heen verzameld die me helpen en adviseren." Het fonds is een vehikel voor allerlei culturele initiatieven, vervolgt hij. "We organiseren zelf activiteiten maar ondersteunen ook anderen. Bijvoorbeeld aan Kunst en Kunstig en de Muziekschool dragen we bij." Zijn bedrijf is de hoofdsponsor van de stichting, daarnaast heeft hij veel relaties om een beroep op te doen. Elk jaar zijn er een paar vaste ijkpunten. "Met kerst is er meestal een concert en vaak ook met Pasen." Trots is hij op de 7 Berghse Dansen, die speciaal gecomponeerd werden door een Engelsman, op cd gezet en voorzien van verhalen. "De muziek hiervan is voor harmonieorkesten rechtenvrij te gebruiken." Het accent van het Cultuurfonds ligt op muziek. "Maar dat is niet de enige kunstvorm die we een warm hart toedragen. Zo hebben we ook een succesvolle fotowedstrijd georganiseerd, met Henk van Os als juryvoorzitter."

Lees het complete verhaal in het Montferland Journaal van 19 december 2017

Meer berichten
Shopbox