Logo montferlandjournaal.nl


Trots poseert Theo Swenne voor het pauselijk kruis dat hij van zijn vader erfde. Ook de drang om de samenleving socialer te maken, kreeg hij van hem mee.
Trots poseert Theo Swenne voor het pauselijk kruis dat hij van zijn vader erfde. Ook de drang om de samenleving socialer te maken, kreeg hij van hem mee.

Theo Swenne: sociale samenleving

De 78-jarige Didammer Theo Swenne maakt zich erg zorgen over de toekomst van de samenleving. Over jongeren die alleen communiceren via appjes en social media. Die niet meer buitenspelen en niet weten dat het belangrijk is om alles met elkaar te delen: "Het gaat tegenwoordig allemaal om geld en mensen willen steeds meer!"

DIDAM - Zelf werd Theo Swenne net voor de oorlog geboren. Hij zag hoe de generatie voor hem na de oorlog alles weer samen opbouwde. "Toen liepen we nog op klompen", vertelt hij. "Ik ben met de klompen aan geboren en ik sterf met de klompen aan! Wat we hadden, deelden we vroeger met elkaar."
Een grote passie van Swenne is het houden van postduiven: "Een fantastische hobby, waarmee je over de hele wereld mensen leert kennen. Je houdt er je leven lang contacten aan over. Van de jaren '70 tot '90 telde de NPO (Nederlandse Postduiven Organisatie) wel 50.000 leden. Dat zijn er nu veel minder, nog zo'n 18.000. Ik heb vroeger waanzinnige prestaties behaald, maar ik wil geen commercie! Als mensen mij € 20.000,- voor een duif bieden, verkoop ik die niet! Het zijn lieve beesten. En slim zijn ze ook. Ga maar na dat ze na 1000 km vliegen precies die paar vierkante meter terugvinden, waar ze thuis horen."
Vroeger ging Swenne al de scholen langs om te vertellen over zijn hobby. En dan gebeurde het dat kinderen bij hem thuis kwamen om van hem meer over duiven te leren. "Ik vertelde dan dat vader maar eens een hokje moest bouwen. Maar weet je, vaak was de buurt er dan tegen. Gemeenten zouden in nieuwbouwwijken ruimte moeten maken voor duivenhouders", aldus Swenne.
Ook nu wil hij samen met de duivenbond kinderen op weg helpen met een fantastische hobby. Door hokken beschikbaar te stellen en duiven weg te geven. Altijd per twee, zodat ze gezelschap aan elkaar hebben. "Twee duiven kosten per jaar zo'n € 20,- aan voer", vertelt Swenne. "Om de kosten hoef je het niet te laten." In Didam is er nog één postduivenvereniging. De Vredesbode is ontstaan uit een fusie van vier verenigingen. Er zijn nog zo'n 60 leden. Swenne vertelt dat het vroeger feest was als een van de leden een prijs gewonnen had: "Je werd op tafel gezet en kreeg van iedereen applaus. De uitslagen kwamen altijd in de krant. Als je duiven voor de sport hebt, geef je ze af bij de vereniging en dan worden ze in grote manden naar de lossingsplaats gebracht. Eerst in Nederland, later verder weg. Met de wind mee vliegt een duif wel met 120 km per uur terug naar huis. Zo'n hobby is belangrijk voor de jeugd", besluit Swenne. "Het zorgt voor ontspanning en dat je weet wat er speelt in de samenleving!"

Meer berichten
Shopbox