Logo montferlandjournaal.nl


Burgemeester Peter de Baat verrichtte de officiële heropening van AH en Gall&Gall aan de Leliestraat in Didam. Medewerkers en hulpverleners werden uitgebreid bedankt voor de snelle en adequate inzet.
Burgemeester Peter de Baat verrichtte de officiële heropening van AH en Gall&Gall aan de Leliestraat in Didam. Medewerkers en hulpverleners werden uitgebreid bedankt voor de snelle en adequate inzet. (Foto: Karin van der Velden)

Winkels open na plofkraak

Na de plofkraak op de pinautomaat bij Albert Heijn en Gall & Gall openden de winkels donderdag de deuren. Burgemeester Peter de Baat kwam om een officiële opening te verrichten. Compleet met lint en schaar.

DIDAM - Er was niet veel publiek, al stonden er wel wat klanten in de rij. Supermarktmanager Roy Engberts vertelde over de ravage die was aangericht en bedankte zijn medewerkers voor het snelle opruimen en schoonmaken. Burgemeester Peter de Baat prees de hulpdiensten en vooral de politie, die de plofkrakers zondagmorgen al snel in de boeien sloeg.

De Baat is pas een jaar burgemeester in Didam, maar het is al de tweede keer dat hij een plofkraak meemaakt. Op 26 januari 2017 werd de pinautomaat van de Rabobank met explosieven gekraakt. Een van de daders verloor daarbij een deel van zijn hand en beide plofkrakers zitten inmiddels. Terecht dat de burgemeester opmerkte dat het niet loont om voor zo’n brute vorm van vermogenscriminaliteit naar Didam te komen. Opvallend is dat de daders beide keren uit de Randstad kwamen. Je kunt je afvragen of Didam een aantrekkelijk doelwit lijkt door de ideale ligging aan snelwegen. Toch wegen de voordelen voor de burgemeester zwaarder: “De gunstige ligging is vooral aantrekkelijk voor logistieke bedrijven. Langs de snelwegen hangen overal camera’s, dus dat maakt het niet gemakkelijk voor criminelen.”

In nauwelijks twee minuten richtten de daders een enorme ravage aan. Op beelden van de bewakingscamera is te zien hoe ze een ruit inslaan, naar binnen lopen en explosieven plaatsen om vervolgens weer naar buiten te gaan. Dan wordt het beeld zwart. Er was een tweede explosief, dat gelukkig niet is afgegaan. De schade was dan waarschijnlijk nog veel groter geweest.

De medewerkers van Gall & Gall, Albert Heijn en een gespecialiseerde schoonmaakdienst zijn dagen druk geweest met het opruimen en schoonmaken. Alle verse producten konden weggegooid worden. Dat wil zeggen, er wordt biogas uit geproduceerd. De houdbare producten zijn stuk voor stuk uit de schappen gehaald en schoongemaakt. Fijnstof zorgde ervoor dat de kassasystemen onbruikbaar zijn geworden. Bij Gall & Gall bleven in de winkel alle flessen heel, maar door de druk ontstond wel schade in het magazijn. Ook hier moesten alle producten schoongemaakt worden.

Voor de boodschappen kan bij de kassa’s al wel gepind worden, maar contant geld pinnen kan nog niet. Er zijn gesprekken met ING over maatregelen die een nieuwe plofkraak moeten voorkomen. Zowel Roy Engberts als de burgemeester benadrukken dat een pinautomaat belangrijk is voor de buurt.

Meer berichten
Shopbox