Prins Peerke de eerste, nieuwe prins van de Leertrekkers

STOKKUM - Op zaterdag 13 januari werd in een bomvol gildehuis Gerard Janssen als prins Peerke den Eerste als nieuwe prins der Leertrekkers gepresenteerd. Tot zijn adjudanten heeft hij gekozen Marc Peters en Edwin te Pas. Zijn leus is Ut Kumpinodde. De prinspresentatie werd voortreffelijk uitgevoerd door de fonkelnieuwe groep Jan en Alleman. Het is geen vaste groep medewerkers, maar Arjan Zweers schrijft het verhaal en vraagt dan de nodige personen erbij. Het verhaal van de presentatie speelde zich af in het sprookjesbos van de Efteling. Elementen ontbraken niet als de Lange Jan, een pratende boom en een “papier hier”-holle bolle Gijs. Het decor was weer een staaltje creativiteit en techniek van de TD van de Leertrekkers. Alles was tot in de kleinste details uitgewerkt. Sprookjesfiguren als een heks, klein duimpje en de reus, Roodkapje, de dwergen en een heuse fakir die zijn vliegend tapijt moest opstarten, ontbraken niet. Zo kwam de familie Goorman net van een carnavalsfeest. Vader vond het maar niks. Voordat je het weet ben je prins, of nog erger, een loser bij de Raad van Elf. De familie Heering wilde naar de uitkijktoren en klopten op een snoephuisje vol met apekoppen en zure matjes. Na kloppen op de deur kwam de dropfee naar buiten. Deze rol werd gespeeld door Thomas Fassin, directeur van snoepfabriek Fascini. De regisseur had een sneeuwwitje nodig. Zij woont in Stokkum, is geboren in Sri Lanka en was voor deze rol uitgenodigd. Helaas had ze maar vijf dwergen. Bij een uitzendbureau kon ze er niet meer krijgen. Zij vertelde dat om middernacht er een prins te voorschijn zou komen. Het sprookje eindigde met een daverend applaus voor de nieuwe prins en ze leefden nog lang en gelukkig.

Nadat de prins was geïnstalleerd door voorzitter Ruud Berendsen, las prins Peerke den Eerste de proclamatie voor. Hij vertelde over zijn levensloop in Stokkum, in welke clubs en verenigingen hij actief is en stond ook stil bij zijn overleden moeder.
Daarna bracht de dansgarde een geweldige gardedans. De dames werden door stoere jongens op handen gedragen naar het podium. Onder de titel blik in de toekomst gingen de ereleden van de Raad van Elf schuil. Door twee waarzeggers werd door een glazen bol en met kaarten leggen in de toekomst gekeken. Niko van Uhm speelde een boertje die ook alles kon voorspellen. Hij voelde het aan zijn water. Appie Bonepad kwam als Herman Janssen, vader van de prins, met een echte leer het podium op. Herman kwam ooit met een ladder in het café en daar is volgens Herman de naam Leertrekkers van afgeleid. Zonder anderen tekort te doen, bracht Theo Krüs een subliem optreden door het weerbericht van Niko van Uhm te brengen als gebarentolk. De zaal lag plat.

Gerben Römer bracht een prachtige buut. Uitgedost als de Amerikaanse president Trump kwam hij zijn regeringsverklaring voorlezen. Hij begon de buut met een bril sterkte plus tien. Wilde alles graag positief brengen. Ook had hij een koffer met principes. Als die niet goed waren, had hij ook andere principes.

Stokkum kent een fanatieke groep dames die jaarlijks de zolen onder de schoenen vandaan lopen. Niet alleen het lopen is een sport. Ook de onderlinge gezelligheid van deze vrolijke wandelaars. Compleet met Nijmeegse 4-daagsevlag kwamen ze op. Van elke 4-daagse droegen ze shirtjes en met de kreet “Skol en door”, werden de onderwerpen afgewisseld. Vanwege Roze Woensdag bij de 4-daagse waren de dames dan ook gekleed in een roze shirtje en roze woensdagslinger. Vanwege roze woensdag werd transgender Albert(o) Kuster de zaal in gereden en vertelde zijn belevenissen als diva van de 4-daagse.
Ook werd gezegd dat ze al jaren door Raadslid Bart Teunissen zouden worden gehuldigd, maar hij stopt er mee, dus die plechtigheid kunnen ze onder de schoenzolen schrijven.

Onder de titel Girl Power werd een prachtige vrije dans gebracht. Op het podium was een boksring gebouwd en er werd op zijn Amerikaans aangekondigd, met kerels als ronde missen brachten de dames een geweldig optreden. De dansgarde staat onder leiding van Vivian Kuster en Ellis Menting.

Silke Snijders sloot de avond spectaculair met de schlager “Proost met Mien”. De zaal stond op de stoelen. Hiermee werd niet alleen haar optreden beloond, maar ook de zo prachtige pronkzitting van de Leertrekkers uit Stokkum.

Meer berichten