Door langparkeren tegen te gaan, blijven winkels in Didam bereikbaar voor klanten die gratis en voor de deur willen parkeren. De gemeente Montferland heeft daarom drie BOA's aangesteld die het parkeerbeleid gaan handhaven. (foto: Karin van der Velden)
Door langparkeren tegen te gaan, blijven winkels in Didam bereikbaar voor klanten die gratis en voor de deur willen parkeren. De gemeente Montferland heeft daarom drie BOA's aangesteld die het parkeerbeleid gaan handhaven. (foto: Karin van der Velden)

Handhaving parkeerbeleid in Didam

Didam heeft al jarenlang een blauwe zone. Controle vond echter nooit plaats, waardoor er voor de deuren van winkels ook auto's een hele dag werden geparkeerd. En dat terwijl die plaatsen zijn bedoeld voor het winkelend publiek. Stichting Ondernemersfonds Gastvrij Didam is daarom blij dat de gemeente Montferland heeft besloten om het parkeerbeleid te gaan handhaven.

DIDAM - Gastvrij Didam voorzitter Gerda Woltering zegt: "Wij willen dat onze klanten gratis en voor de deur van de winkels kunnen parkeren. Als mensen er de hele dag hun auto parkeren, is er minder plaats voor mensen die in Didam hun boodschappen willen doen. En dat gratis parkeren is nu juist wat Didam onderscheidt van omliggende plaatsen. Gastvrij Didam heeft er daarom in een gesprek met burgemeester Peter de Baat op aangedrongen dat er gehandhaafd wordt". Burgemeester Peter de Baat bevestigt dit: "De gemeente heeft de blauwe zone indertijd ingesteld om het winkelen aantrekkelijk te houden. Nu is verzocht om de handhaving van de blauwe zone, doen we dat dan ook." De maximale parkeertijd is twee uur. Voor mensen die langer dan twee uur willen winkelen, is er vlakbij het centrum voldoende parkeerruimte waar geen blauwe zone geldt. Bijvoorbeeld op het plein achter de voormalige Rabobank of (gedeeltelijk) bij de kerk. De BOA's die het parkeerbeleid gaan handhaven, zullen aanvankelijk eerst een waarschuwing uitdelen. Winkeliers maken klanten erop attent dat ze nu echt de blauwe parkeerschijf voor het raam moeten leggen. In de etalages en winkels hangen ook posters die dat duidelijk maken. In Didam staat met verkeersborden aangegeven waar de blauwe zone begint en eindigt. In Montferland is de maximale parkeerduur twee uur. Wie langer wil parkeren, kan een ontheffing aanvragen bij de gemeente. Daarvoor komen bijvoorbeeld bewoners van het centrum of (professionele) zorgverleners in aanmerking. Het aanvragen van een ontheffing kost € 30,90. Er zijn wel bepalingen waaraan aanvragers moeten voldoen.

Hoe hoog zijn de boetes?

Als u in de blauwe zone parkeert zonder parkeerschijf of langer dan twee uur, riskeert u een boete van € 95,00. Hinderlijk of gevaarlijk parkeren kost € 140,00. Parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats, al is het maar met één wiel, kan u op een boete van € 380,00 komen te staan. Bovenop elke bekeuring komt € 9,00 administratiekosten.

Meer berichten