Marita Toonen (links) en Resy Wensink hopen dat zich vrijwilligers uit 's-Heerenberg melden, om van de eerste Buurtcirkel hier een succes te maken. (foto: Elsie Schoorel)
Marita Toonen (links) en Resy Wensink hopen dat zich vrijwilligers uit 's-Heerenberg melden, om van de eerste Buurtcirkel hier een succes te maken. (foto: Elsie Schoorel) (Foto: Elsie Schoorel)

Buurtcirkel stimuleert contact

Op 1 maart 2018 start er in 's-Heerenberg een Buurtcirkel: een groep mensen die bij elkaar in de buurt wonen en die wat meer contacten of wat hulp kunnen gebruiken. Voor de Buurtcirkel zoeken de initiatiefnemers nu vrijwilligers.

's-Heerenberg - Het concept Buurtcirkel is in de regio Groot-Rijnmond al een groot succes, vertelt Marita Toonen, beleidsmedewerker bij de gemeente Montferland: "Er zijn in Rotterdam al zo'n 25 Buurtcirkels en daarnaast in andere plaatsen zoals Arnhem. In de Achterhoek is dit de eerste. Het idee is ontstaan omdat we weten dat er in 's-Heerenberg mensen zijn die niet veel contacten hebben en die weinig de deur uitkomen. Ze willen wel, maar vinden het vaak moeilijk om contact te leggen." Voor deze mensen kan de Buurtcirkel een steuntje in de rug zijn. Resy Wensink, toekomstig coach van de Buurtcirkel: "Het wordt een vaste groep van zo'n tien mensen, die elkaar in elk geval wekelijks ontmoeten op woensdag van 17.00 tot 19.00 uur, in het Barghse Huus. Dan wordt er samen gekookt en gegeten. Zo leren ze elkaar beter kennen." Naast die wekelijkse ontmoeting kunnen mensen op allerlei manieren dingen met elkaar ondernemen, vult Toonen aan. "Bijvoorbeeld samen naar de markt, met de hond wandelen, tennissen of koken. Stel dat iemand liever niet alleen naar de tandarts gaat, dan is er vast wel een ander uit de Buurtcirkel die mee wil gaan. Het idee is dat mensen hierdoor wat zekerder van zichzelf worden en beter kunnen meedoen in de maatschappij." Om de Buurtcirkel te begeleiden worden er twee vrijwilligers gezocht die net als de deelnemers uit 's-Heerenberg komen. Hun taak: de onderlinge contacten stimuleren, door een extra zetje te geven waar nodig. Toonen: "We zoeken geen hulpverleners, maar gewoon mensen die graag een goede buurman of -vrouw zijn. Waar je mee kunt kletsen, die praktisch en sociaal ingesteld zijn." Als coaches zitten Wensink en haar collega Marion Janssen 'langs de zijlijn' om de vrijwilligers bij te staan. Informatie en aanmelden (tot 18 februari) kan bij de coaches: resy.wensink@estinea.nl of marion.janssen@estinea.nl.

Meer berichten