Sinds 2008 was Roelof de Boer eigenaar van Albert Heijn in 's-Heerenberg. Nu ziet hij geen toekomst meer voor de winkel, omdat er te veel concurrentie is en uitbreiding onmogelijk is gebleken. (foto: Elsie Schoorel)
Sinds 2008 was Roelof de Boer eigenaar van Albert Heijn in 's-Heerenberg. Nu ziet hij geen toekomst meer voor de winkel, omdat er te veel concurrentie is en uitbreiding onmogelijk is gebleken. (foto: Elsie Schoorel) (Foto: Elsie Schoorel)

Geen toekomst meer voor AH in Bergh

De supermarkt Albert Heijn op winkelcentrum De Bongerd in 's-Heerenberg gaat in mei dicht. Een teleurstelling voor de medewerkers en vele vaste klanten, maar volgens franchisenemer Roelof de Boer is er geen toekomst meer voor de winkel, met name door de grote concurrentie.

's-Heerenbergh - Ongeveer twee weken geleden kwam het nieuws naar buiten. Veel klanten zijn heel erg teleurgesteld, zegt Roelof de Boer, die sinds 2008 eigenaar is van deze Albert Heijn. "Ze vinden het echt jammer dat ze hun supermarkt straks kwijt zijn; ze kennen vele medewerkers vaak ook al jaren. Sommigen vroegen ons of ze een handtekeningenactie zouden beginnen, maar het besluit staat nu vast. We hebben er alles aan gedaan om door te kunnen gaan, maar je moet ergens een streep trekken, ook om duidelijkheid te geven aan de veertig medewerkers."

De hoofdreden om te sluiten is volgens De Boer dat er een overschot aan supermarkten in 's-Heerenberg is. "Vijf supermarkten op achtduizend inwoners is ongewoon veel. Onze winkel is aan modernisering toe, maar als je investeert in een verbouwing moet je er vanuit kunnen gaan dat dit op termijn rendement oplevert. Een andere bottleneck was dat de gemeente niet van zins was mee te werken aan een uitbreiding van het aantal meters. De huidige oppervlakte is gewoon te weinig om het assortiment kwijt te kunnen."

Deze supermarkt stond altijd dicht bij de klanten en het verenigingsleven, zegt De Boer. "We waren deel van de gemeenschap, daarom is het ook jammer om te vertrekken."

Half mei loopt het huurcontract af, het pand is namelijk eigendom van Piet Willemsen. "Tot die tijd zijn we gewoon geopend en functioneren we als normaal met een compleet assortiment."

Fikse tegenvaller

Vanaf half mei rest voor de inwoners van 's-Heerenberg-Oost en Lengel geen andere oplossing dan naar de Coöp te gaan, of een van de drie supermarkten in het centrum. Dat is een fikse tegenvaller, vindt bijvoorbeeld mevrouw Van Eijk, die op loopafstand woont en er al tientallen jaren dagelijks komt: "Ik kan niet zo veel sjouwen, dus is het erg handig dat ik met mijn winkelwagentje naar mijn achterdeur kan lopen om uit te laden. Als ik verder weg moet, moet ik echt gaan plannen en voor meerdere dagen inkopen. Dan moet ik op de fiets of met de auto."

Ook mevrouw Noorlander gaat de Albert Heijn vreselijk missen. "Wij zijn niet de jongste meer; dan is het niet handig om geen supermarkt in de buurt te hebben." Zij vindt wel dat haar vaste supermarkt de laatste jaren achteruitgegaan is. "Eigenlijk is de winkel de naam Albert Heijn niet meer waard, het is meer een buurtsuper geworden. Een gezellig ontmoetingspunt, maar geen moderne supermarkt." Mevrouw Van Eijk is het daarmee eens. "Het is wel een achterhaalde winkel inmiddels, het pand is verouderd. Kennissen van mij die wat verder weg woonden, kwamen niet meer bij AH, ze vonden de winkel achteruitgegaan, bijvoorbeeld omdat ze geen eigen slager meer hadden."

Lees het complete artikel in het Montferland Journaal van dinsdag 30 januari 2018

Meer berichten
Shopbox