Het discussiepanel - v.l.n.r. Henk Lubberdink, Els Rutting, André Menting en Josan Meijers – besprak de ‘meedoenregeling’. Rutting: “De drempel om hiervan gebruik te maken is erg hoog.” (foto: Elsie Schoorel)
Het discussiepanel - v.l.n.r. Henk Lubberdink, Els Rutting, André Menting en Josan Meijers – besprak de ‘meedoenregeling’. Rutting: “De drempel om hiervan gebruik te maken is erg hoog.” (foto: Elsie Schoorel) (Foto: Elsie Schoorel)

Kunst & cultuur voor iedereen

Voor een bijeenkomst over cultuur in Montferland was de opkomst op 1 februari wat mager, met zo'n 25 mensen in het Barghse Huus. De jeugd in aanraking brengen met kunst en cultuur was een terugkerend item op deze avond, gehouden door PvdA Montferland.

's-Heerenberg - Nadat de 6-jarige Lucy op haar viool ieders harten gestolen heeft in haar roze prinsessenjurk, benadrukt Els Rutting hoe belangrijk cultuur is voor de vorming van de jeugd. "Dat het gras gemaaid wordt, vindt men vanzelfsprekend, maar dat kinderen naar een muziekschool kunnen gaan niet." Onterecht, vervolgt ze. "Cultuur is het cement van de samenleving." André Menting vertelt enthousiast over zijn deelname aan harmonieorkest De Volharding en koor For Joy. "Mijn ervaring is dat de dirigent zeer bepalend is: dat moet echt een professional zijn. De oplossing is niet om de contributie te verhogen want dan maak je de drempel te hoog. Laat de gemeente subsidie geven voor professionele dirigenten." Dini Burgers schetst hoe na de oorlog de verenigingen als paddenstoelen uit de grond schoten. "De overheid ondersteunde dat door te investeren in accommodaties. Het was 'U vraagt, wij draaien'. Hoe anders is dat nu: de gemeente denkt in budget en wil accommodaties afstoten." Dat hoeft niet erg te zijn, betoogt ze. "In Kilder is het dorpsgebouw nu van de gemeenschap, dat zorgt voor verbinding, maar de gemeente zou wel moeten meedenken en meehelpen." Na een muzikaal intermezzo door David van Dijk (16) op gitaar is het woord aan Henk Lubberdink, directeur van de Muziekschool Oost-Gelderland. "Kinderen die muziekles volgen, ontwikkelen een hoger IQ en een hoger acceptatieniveau van de medemens", steekt hij van wal. "Heel Nederland zou dus veel aandacht voor muziekonderwijs moeten hebben, maar in de praktijk is er nauwelijks aandacht voor cultuur op de Pabo en zijn de orkesten gehalveerd. Muziekonderwijs moet voor iedereen beschikbaar zijn, en daar hoort ook een goed pand bij."

Lees het hele artikel in het Montferland Journaal van dinsdag 6 februari 2018

Meer berichten