Ans Koster voorziet vrouwen die een borst moeten missen van een prothese en bijpassende lingerie.

Ans Koster voorziet vrouwen die een borst moeten missen van een prothese en bijpassende lingerie. 

Foto: (foto: Karin van der Velden)
ondernemer van de week

‘Niet te lang passen, ook veel praten’

Algemeen

Omdat een klant 25 jaar geleden vroeg of ze geholpen kon worden bij de aanschaf van een borstprothese, verdiepte Ans Koster zich in mammacare. Nu helpt ze vrouwen uit een groot deel van Gelderland die na borstkanker een borst moeten missen.

DIDAM - Vrouwen uit de hele regio komen na een borstamputatie bij Ans Koster voor een prothese. Heftig werk, waarvoor naast vaktechnische kennis ook empathie nodig is: “Vaak komen vrouwen bedrukt binnen, maar gaan ze toch lachend weg.”

door Karin van der Velden

Vierde generatie

Ans is de vierde generatie in een lijn van vrouwelijke ondernemers. Van een dorpswinkel waar alles werd verkocht wat een mens nodig heeft, veranderde de winkel in een zaak die gespecialiseerd is in bodyfashion. Ans verkoopt mode die je direct op je lichaam draagt, zoals onder-, bad- en nachtmode voor dames en heren. En omdat het nergens anders in Didam te verkrijgen is, een basisassortiment fournituren, zoals garen, ritsen, elastiek, spelden en naalden.

‘De meest voorkomende prothese gaat in een soort hoesje dat in de lingerie of badmode is genaaid’

Mammacare

Een mammacarespecialist wordt na een opleiding elk jaar opnieuw SEMH-gecertificeerd. De kennis wordt getest en er is controle op de administratie, de inrichting van de paskamer en het assortiment. Een bijzonder aandachtspunt is privacy. “Privacy is er ook tijdens het passen”. vertelt Ans. “Daarvoor hebben we een afgescheiden, royale ruimte, prettig aangekleed en geluiddicht. In de ruimte is nog een aparte paskamer, maar die wordt zelden gebruikt. De ruimte heeft spiegels waar je jezelf aan alle kanten kunt bekijken. En natuurlijk hebben we protheses in alle vormen en maten met bijpassende lingerie, ook in trendy kleuren en dessins. Een deel van de collectie lingerie en badmode hangt in de winkel, die kan ook ‘gewoon’ gedragen worden. De bh’s hebben geen beugel, sommige vrouwen vinden dat prettig dragen.” 

Bijna echte borst 

Er zijn verschillende protheses, legt Ans uit: “De meest voorkomende prothese gaat in een soort hoesje dat in de lingerie of badmode is genaaid. Plakprotheses plak je op de huid, dan hoef je geen speciale bh te dragen. Maar dat is niet voor iedere vrouw geschikt. Je huid moet er tegen kunnen dat de prothese dagelijks geplakt en verwijderd wordt. En dan zijn er nog deelprotheses, die gebruikt worden na een borstbesparende operatie. Dat is trouwens ook een oplossing als borsten erg in grootte verschillen! De protheses voelen zacht aan en bewegen mee. Bijna net als een echte borst, zakken ze een beetje opzij als je op je rug gaat liggen.”

Heftige verhalen

Dankzij verschillende vormen en verschillende maten lijken beide borsten nagenoeg hetzelfde. Het gewicht van een prothese is zo’n 70% van een echte borst: “Het dragen van een prothese zorgt ook voor de balans en dat voorkomt rugproblemen.” Ans en collega Briggitte die ook mammacarespecialist is, leven mee met de klanten: “De verhalen zijn soms heftig. We zorgen ervoor dat het passen niet te lang duurt en nemen tijd om te praten. Hier wordt gehuild, maar ook gelachen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant