De pumptrackbaan is voor jong en oud. Voor de bijna vierjarige Floris nog een beetje spannend, maar gelukkig kreeg hij hulp van papa Daniël.

De pumptrackbaan is voor jong en oud. Voor de bijna vierjarige Floris nog een beetje spannend, maar gelukkig kreeg hij hulp van papa Daniël. 

‘Goed door de knieën om vaart te houden’

Algemeen

DIDAM - Deze weken ligt de pumptrackbaan die door de gemeente Montferland is aangeschaft in het park achter het Albertusgebouw in Didam. Er wordt druk gebruik van gemaakt. Dat kan van zonsopkomst tot zonsondergang. Tussen 15.00 uur en 17.00 uur is er begeleiding en kunnen bijbehorende BMX-fietsen en steps worden gebruikt. Daarbuiten kan iedereen zich met eigen materiaal naar hartenlust over de baan bewegen.

Goed bewegen, dat is wel nodig om vaart te houden. Jorre van 8 heeft het ritme al goed te pakken. Hij heeft zelf een step met kleine harde wieltjes meegenomen en legt uit: “Je moet eerst twee keer heel goed met een voet afzetten en daarna twee voeten op de step zetten. Als je naar beneden gaat, moet je goed door je knieën buigen.” Het lijkt een handigheidje, waarbij je jezelf afzet. Een beetje zoals dat ook bij het schommelen gaat.
Begeleider Joey, die bij Stichting Welcom sportactiviteiten voor kinderen van 4 tot 8 organiseert en begeleidt, bevestigt dit: “De vaart moet vanuit je benen komen.” Voor de uurtjes met begeleiding is veel belangstelling. Het mooie weer speelt misschien ook mee, maar er waren donderdagmiddag toch wel zo’n veertig kinderen. En dat terwijl er niet veel ruchtbaarheid gegeven is aan het feit dat de baan er ligt. Joey: “We hebben er via de kanalen van Jeugdwerk Montferland bekendheid aan gegeven en dan spreekt het zich snel rond.” Joey bemoeit zich niet met het verdelen van de fietsen en steps: “Dat moeten jullie onderling maar regelen.”
Iedereen bepaalt zijn eigen tempo. Aan gebruikers van de baan wordt gevraagd om rekening met elkaar te houden. Floris, die binnenkort 4 jaar wordt, heeft nog wat hulp nodig van zijn vader Daniël als hij met zijn fiets over de baan gaat. Hond Rover houdt het nauwlettend in de gaten. Als Floris even later rennend over de bulten gaat, wachten de andere kinderen heel geduldig op hem. Volwassenen mogen ook gebruik maken van de baan, dus Daniël probeert het zelf ook even uit.


Mick van 17 heeft duidelijk meer ervaring in het fietsen met hindernissen. Hij gaat regelmatig in het bos mountainbiken, maar met een kleine BMX kan hij ook goed overweg. Hij durft het zelfs aan om een sprong te maken. Snelheid en springen, dat is een overeenkomst tussen de pumptrackbaan en het mountainbiken.
Als de ketting van een van de fietsen is losgeraakt, legt de 16-jarige Justin die er snel weer even op: “Mijn broer is fietsenmaker, ik heb van hem geleerd hoe het moet. Het was wel even lastig dat de hele ketting in de knoop zat.”

Vallen en opstaan
Het gaat niet altijd goed. Even niet opletten en een van de fietsers die van de baan afkomt, rijdt tegen een andere deelnemer aan die buiten de baan net even te ver naar links gaat. Vallen, huilen en opstaan. Het hoort er dan even allemaal bij.
Veiligheid is belangrijk en op het bord dat naast de baan staat dan ook dat een helm verplicht is en knie- en elleboogbescherming wordt aanbevolen. Joey deelt de helmen uit en is onverbiddelijk als een van de kinderen roept dat hij al negen is, de jongen moet toch een helm op. Een andere maatregel tijdens de uren waar begeleiding aanwezig is, is dat iedereen dezelfde kant uit rijdt.

Olympisch Goud
Dat de Nederlandse BMX-er Niek Kimman goud won tijdens de Olympische Spelen draagt bij aan de populariteit van de sport. Ook hij weet wat vallen en opstaan is, want hij liep drie dagen voor de de finale een scheurtje in zijn knieschijf op, na een botsing met een official. Desondanks veroverde hij het goud in Tokyo. Dit jaar vonden op 21 en 22 augustus de wereldkampioenschappen BMX plaats op Papendal in Arnhem. Dat was ook aanleiding voor de Provincie Gelderland om gemeenten de gelegenheid te bieden zelf een pumptrackbaan aan te schaffen.

Fietsen meegenomen
De gemeente heeft bij de pumptrackbaan zestien fietsen en steps gekocht. Toen de pumptrackbaan er net stond, bleef de container waarin het materiaal is opgeslagen, open. Helaas bleek al snel dat die luxe te veel was. Kinderen fietsten door het centrum en er zijn zelfs al een paar fietsen meegenomen. De fietsen zijn zo opvallend, wellicht is het iemand opgevallen dat er een in de buurt rondrijdt. Het zijn witte fietsen van het merk Mongoose en zwarte fietsen van het merk Pumped. Op alle fietsen zitten knaloranje accenten. Misschien krijgen de daders spijt en worden de fietsen teruggebracht. Dan kan iedereen er weer plezier van hebben. Tips kunnen worden doorgegeven aan Stichting Welcom.

Loil en Nieuw-Dijk
Een pumptrackbaan is eigenlijk een combinatie tussen een BMX-baan en skatepark. De baan die de gemeente Montferland heeft gekocht, is 48 meter lang en heeft een ramp en zes bulten. Eind van de week verhuist de baan voor twee weken naar Loil en daarna ook nog voor een paar weken naar Nieuw-Dijk. Alle kernen van de gemeente Montferland kunnen er steeds een paar weken van profiteren. De baan is geschikt voor alle fietsen en steps, maar ook voor skates, skeelers en skateboards. Je kunt er zelfs met een rolstoel overheen.
De gemeente Montferland heeft de pumptrackbaan dankzij een project van de Provincie en het Papendal Sportfonds kunnen kopen. Dat is gedaan om het sporten te bevorderen, als middel om gezond te blijven, zorg te voorkomen, de leefbaarheid in een kern te verbeteren en mensen met elkaar te verbinden. In de winter wordt de baan opgeborgen. Het is de bedoeling dat volgend jaar ook scholen en verenigingen een aanvraag voor de pumptrackbaan kunnen indienen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant