Fred Baars naast een pop die een pak van Louis van Gaal draagt. Links daarvan een herinnering aan de bruiloft, waar Fred voor werd uitgenodigd. Foto: Karin van der Velden

Fred Baars naast een pop die een pak van Louis van Gaal draagt. Links daarvan een herinnering aan de bruiloft, waar Fred voor werd uitgenodigd. Foto: Karin van der Velden

Karin van der Velden

Een wandelende voetbalencyclopedie

Algemeen

Braamt - In Braamt staat het voetbalmuseum van Fred Baars. Een walhalla voor voetballiefhebbers. Nog veel mooier dan de tastbare herinneringen aan spannende wedstrijden, zinderende kampioenschappen, beroemde spelers en trainers, zijn de verhalen. Die laten je elk bloedstollend wedstrijdmoment opnieuw beleven.

Door Karin van der Velden

Sinds zijn achtste verzamelt Baars alles wat met voetbal te maken heeft. Van de absolute top en van amateurclubs uit de regio. Het was een grote wens om deze verzameling te delen met anderen. De gemeente stond een gebouw van 57,2 vierkante meter toe. Het museum werd vijf bij elf. Want de afstand van penaltystip tot doel is elf meter en de keeper heeft zijn vijf-metergebied.
Op 1 juli 2017 kwamen Louis en Truus van Gaal om het voetbalmuseum te openen. Sindsdien deed Baars 166 rondleidingen en haalde hij 11.000 euro op.
Entree wordt er niet geheven: “Ik wil mijn verzameling laten zien, maar dat moet voor iedereen toegankelijk zijn. Mensen mogen zelf weten wat ze betalen. De opbrengst gaat naar twee goede doelen. Wat is nu mooier dan twee doelen, want zoveel staan er ook op een voetbalveld!”

Spieren voor Spieren
Een van de doelen is Spieren voor Spieren: “Mijn beste kameraad, Robert Wolsink, voelde zich na een training niet fit. De andere morgen bleef hij een half uurtje langer liggen, maar toen zijn vrouw hem riep kwam er geen enkele reactie. Dat was op 2 augustus 1986. Met een ambulance ging Robert naar Doetinchem en meteen door naar Nijmegen. Een lange periode van revalidatie volgde, Robert belandde in een rolstoel met het Guillain-Barré syndroom. Het werd zijn droom om mee te doen aan de marathon van New York. Daarvoor was een speciale rolstoel nodig en die kostte 6.100 gulden. Bij voetbalvereniging Sint Joris bedachten we dat we tijdens het zestigjarig bestaan een sportcafé wilden organiseren. In Braamt. Met duizend inwoners. Met tachtig leden. We schakelden de Gelderlander in voor publiciteit, maar die zeiden dat zoiets alleen zin had als je een prominente gast uitnodigde.”
Baars had Louis van Gaal een paar keer gesproken: “Na een training liep hij het veld af en dan zei ik: ‘Goede training’. ‘Oh ja’, vroeg Louis, ‘wat vond je dan zo goed?’. We hadden toen een leuk gesprek.” Toch had Baars niet gedacht dat het zou lukken. Maar Van Gaal vond het een mooi initiatief: “Zestig jaar St. Joris en dan iets voor je kameraad organiseren. Doe me maar een routebeschrijving, ik ben er tussen kwart over zeven en half acht.”
Ik zou hem bij de afrit van de snelweg ophalen, maar was te laat. Het raampje ging naar beneden en Louis wees op zijn horloge. We hoefden geen eten te regelen, op de stoel naast hem lagen een thermosfles en een blauwrode broodtrommel. Het was de dag dat Bergkamp en Jonk naar Internazionale werden getransfereerd. De hele pers zat achter hem aan en Louis van Gaal zat in Braamt. Het werd een prachtige avond, met een volle zaal en we haalden het geld voor de sportrolstoel bij elkaar. Met vijf wheelers en achtlopers hebben we de marathon gedaan.”

Bergh in het Zadel
Het andere goede doel is Bergh in het Zadel. Die organisatie haalt met allerlei activiteiten, zoals fietstochten en golfdagen, geld op voor kankerbestrijding. De opbrengst wordt gebruikt voor onderzoeksprojecten in ziekenhuizen in de omgeving.
Baars leidt groepen rond in zijn museum. Vrienden, collega’s en buren. Wie belangstelling heeft kan via de website contact opnemen.

www.homeoffootball.info

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant