Vlnr: André van Gessel, Albert Boschker en John Teunissen, op de nostalgische trap van de voormalige Galamaschool. Foto: Marlous Velthausz
Vlnr: André van Gessel, Albert Boschker en John Teunissen, op de nostalgische trap van de voormalige Galamaschool. Foto: Marlous Velthausz

Herinneringen over ‘die goede oude tijd’

wo 15 sep 2021, 10:49 Algemeen

‘s-Heerenberg - Door alle coronaperikelen heeft de presentatie bijna een jaar op zich laten wachten, maar aankomende oktober ligt het boek ‘De kleine geschiedenis van een ‘grote’ school’ eindelijk in de plaatselijke boekwinkel. Schrijver André van Gessel kijkt vol trots naar zijn behaalde eindresultaat.

Door Marlous Velthausz

Elf jaren lang zat de Pastoor Galamaschool gevestigd aan de Stokkumseweg in ’s-Heerenberg. In het gebouw, alwaar nu een notariskantoor is gehuisvest, werden vanaf 1960 rooms-katholieke jongens onderwezen. André van Gessel was een van die leerlingen. Hij besloot om deze waardevolle en enigszins vergeten tijd vast te leggen in een ruim tweehonderd pagina’s tellend boekwerk.

Straffen

In het boek wordt de geschiedenis van de school beschreven aan de hand van archiefmateriaal. Ook de persoonlijke ervaring van Van Gessel, andere oud-leerlingen en oud-leerkrachten vormen de basis van het boek. Het schetst hoe het er op veel katholieke lagere jongensscholen destijds eraan toeging. Zowel de pedagogiek als de didactiek van het onderwijs toen was van wezenlijk verschil met het huidige onderwijssysteem. Zo was alleen al het belonen en straffen in die tijd iets wat heden ten dage waarschijnlijk niet meer getolereerd zou worden. “Tegenwoordig kijken we vol verbazing terug naar de onderwijstijd van toen. Veel typische onderwerpen uit deze periode zullen dan ook passeren in het boekwerk”, aldus Van Gessel.
De presentatie van het boek is in handen van oud-leerling John Teunissen en zal plaatsvinden in de voormalige school aan de Stokkumseweg. “Het is natuurlijk dé enige plek waar zo’n presentatie kan plaatsvinden. We zijn dan ook erg blij met de volledige medewerking van het notariskantoor om hun pand tijdelijk ter beschikking te stellen”, aldus Van Gessel. De eigenaren bieden zelfs de mogelijkheid om na de boekpresentatie het pand te bezichtigen.

Reünie

Aansluitend zal een reünie plaatsvinden, in Grandcafé de Snor, voor degene die in de periode van 1960-1971 op de Galamaschool hebben gezeten of gewerkt. “We hopen met zo veel mogelijk oud-leerlingen en –docenten deze reünie te kunnen vieren,” vertelt een van de organisatoren Albert Boschker, “zodat we samen herinneringen kunnen ophalen over die goede oude tijd.”
Boschker vertelt dat ze geprobeerd hebben om zo veel mogelijk oud-schoolgenoten op te sporen, maar dat dit niet in alle gevallen gelukt is. “Dus vragen we iedereen die dit leest om andere betrokkenen van destijds alsnog in te lichten binnen hun eigen sociale kringen en uit te nodigen voor deze bijeenkomst.”

Inschrijven

De boekpresentatie is voor iedereen toegankelijk en zal plaatsvinden op zaterdag 9 oktober om 13.30 uur. Rond 15.00 uur zal de reünie beginnen. Inschrijven voor het boek en/of de reünie en de bezichtiging kan via info@bergherdieck.nl. Het boek zal uiteindelijk te koop zijn bij de plaatselijke boekhandel.

www.bergherdieck.nl