Lennart Schoppers regelt niet alleen de complete tournee van Circus Bernardo in Nederland, inclusief de publiciteit, maar treedt zelf ook op als clown. Hij doet het allemaal met veel plezier. (foto: Elsie Schoorel)
Lennart Schoppers regelt niet alleen de complete tournee van Circus Bernardo in Nederland, inclusief de publiciteit, maar treedt zelf ook op als clown. Hij doet het allemaal met veel plezier. (foto: Elsie Schoorel) (Foto: Elsie Schoorel)

Pony's en clown vervangen olifanten

Ongeveer een jaar geleden richtte Armando Renz, telg uit een bekende Duitse circusfamilie, een nieuw circus op met de naam Bernardo. Dit circus is de komende weken in de Achterhoek te zien, in 's-Heerenberg nog tot 18 maart.

's-Heerenberg - Lennart Schoppers is verantwoordelijk voor de tournee door Nederland. "Als kind was ik al gefascineerd door het circus. Ik mocht een keer helpen opbouwen, zo ben ik erin gerold." Voor Circus Bernardo treedt hij ook op als clown. "Heel leuk om te doen. Traditioneel met een rode neus, met grappen voor kinderen en volwassenen. Ik doe ook nummers met de spreekstalmeester, die de dominante figuur speelt en ik de bekende domme August. Dat kennen we van honderden jaren en het blijft een succesnummer."

De familie Renz is bekend van de optredens met wilde dieren, maar dat is er niet meer bij, het is in Nederland nu verboden. Lennart vertelt dat Armando en Ramona hun drie olifanten wel missen. "Deze dieren verblijven nu in een dierentuin in België. Wij vinden het jammer dat het niet meer mag, maar er blijven genoeg andere mooie acts over. Een circus kan prima bestaan zonder wilde dieren."

Ze brengen nummers met paarden en pony's, vertelt Lennart. "Prachtige dressuur laten we zien, bijvoorbeeld met een zwart paard en een kleine zwarte pony. En in de pauze mogen de kinderen even op de dieren rijden. We hebben ook geiten staan maar die doen nog niet mee, ze worden nog getraind." Daarnaast zijn er vele acrobatiekacts, van trapezewerkers hoog in de lucht tot dansers op een staaldraad van slechts negen millimeter dik.

Vijf mensen vormen het totale circus Bernardo, zij doen alles zelf. Lennart: "Er wordt hard gewerkt: reclame maken, oefenen, de dieren verzorgen, de kassa bemannen, optreden, het licht regelen, iets repareren; er is altijd veel te doen. Ook het opbouwen van de tent, zo'n zes uur werk, doen we helemaal zelf. Een paar dagen geven we voorstellingen en dan gaan we weer door. De kinderen krijgen les in de Rijdende School."

Ook in deze tijd, met zo veel vormen van amusement, is er voldoende belangstelling voor het circus, vervolgt hij. "Ze zeggen al zestig jaar dat het wat minder wordt met het circus, maar het leeft nog steeds. Het hangt er ook vanaf wat je biedt, hoe je je onderscheidt. En je moet veel reclame maken, zodat ze weten dat het circus eraan komt. De charme van circus is dat het live is, het kan ook misgaan. Juist omdat mensen veel achter het beeldscherm zitten, hebben ze extra behoefte aan iets echts. Circus is ontspannend en laat mensen lachen. Dus kom langs en geniet!

circus-bernardo.nl

Meer berichten