N.H. Begraafplaats bij kasteel Berg. Foto Jack Ariëns

N.H. Begraafplaats bij kasteel Berg. Foto Jack Ariëns

Jack Ariëns

Begraafplaatsen in Montferland in de aandacht

Algemeen

‘s-Heerenberg - Op zaterdag 25 september houdt Terebinth, nationale stichting voor funerair erfgoed, een themadag over ‘Begraven in Montferland’. Op deze dag krijgen drie begraafplaatsen aandacht: de Joodse begraafplaats, de Protestantse Begraafplaats (naast Huis Bergh) en de Oude R.K. Begraafplaats Jack Ariës verzorgt op deze dag twee rondleidingen: op de protestantse en op de katholieke begraafplaats. 

In 2017 maakte Ariës in opdracht van de gemeente Montferland een inventarisatie van de begraafplaats Martinus in Didam en van de oude katholieke begraafplaats in ’s-Heerenberg. Sindsdien ijvert hij voor het restaureren van deze historische plekken, die waardevolle stenen archieven én rustgevende dorpsparken zijn.
Hij wil daarvoor een werkgroep in het leven roepen. “Ons doel is behoud en ontwikkeling van deze historische plekken, via onderzoek en onderhoud. Het verleden dat hier ligt, mag niet verloren gaan. Bovendien zijn begraafplaatsen en kerkhoven van onschatbaar belang voor de biodiversiteit.”

Restauratie
Frits Frauenfelder, bestuurslid van de Heemkundekring Bergh, houdt op deze themadag van Terebinth een presentatie over het herstel van de Joodse begraafplaats aan de Zeddamseweg. Ook hij maakt zich sterk voor het behoud van het funeraire erfgoed in deze gemeente.
De belangstelling voor de themadag is groot: ruim dertig personen gaven zich op. Dat betekent dat dit programma in het voorjaar zeer waarschijnlijk wordt herhaald.

Werkgroep
Actief meedoen aan de redding en herbestemming van deze begraafplaatsen? Of deelnemen in het voorjaar aan eenzelfde themadag of lid worden van de werkgroep in oprichting? Aanmelden is mogelijk via bureau@terebinth.nl of telefonisch: 06-24173646.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant