Theo Kaal (helemaal links) en André Hendriksen (helemaal rechts) van de Patrijzenwerkgroep Montferland kijken tevreden toe terwijl Arjan Vriend van SLG (in de geul), Erwin Grob van Natuurmonumenten en Renate Meiland van de gemeente (beiden met schop) de eerste planten van de patrijzenhaag neerzetten. (foto: Elsie Schoorel)
Theo Kaal (helemaal links) en André Hendriksen (helemaal rechts) van de Patrijzenwerkgroep Montferland kijken tevreden toe terwijl Arjan Vriend van SLG (in de geul), Erwin Grob van Natuurmonumenten en Renate Meiland van de gemeente (beiden met schop) de eerste planten van de patrijzenhaag neerzetten. (foto: Elsie Schoorel)

Stimulans voor aaibare akkervogel

Na een succesvolle sponsoractie van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) kon op 16 maart de schop in de grond voor de eerste patrijzenhaag van Montferland. Deze haag is 81 meter lang en bevindt zich bij parkeerplaats Hettenheuvel. In totaal wordt er 2 kilometer haag in Montferland geplant om een aantrekkelijke omgeving voor de patrijs te creëren.

Kilder - De patrijs heeft het in heel Nederland moeilijk, vertelt Arjan Vriend van SLG. " De afgelopen twintig jaar is hun aantal met tachtig procent achteruitgegaan. De patrijs is echt een vogel van een gevarieerd cultuurlandschap, maar dat is voor een groot deel verdwenen en vraagt dus om herstel als we de patrijs willen helpen. Hagen bieden beschutting en broedgelegenheid. We kiezen voor inheemse struiken zoals meidoorn, hondsroos, rode kornoelje, veldesdoorn, mispel en liguster. Die leveren veel voedsel op, zowel bessen als insecten, en dat geeft jonge patrijzen meer kans op overleving." Vriend noemt de patrijs een aaibare vogel, die veel mensen wel kennen. "Daarom was de actie waarschijnlijk een succes. Het bedrag van 620 euro heeft de SLG verdubbeld, Natuurmonumenten heeft er 1.000 euro bij gedaan en de gemeente heeft ook een bijdrage geleverd."

Voor de aanleg van de eerste haag, op grond van Natuurmonumenten, hebben de organisatoren al een geul gegraven, het plantgoed en de spades liggen klaar. Ondanks de koude wind gaan zo'n twintig vrijwilligers enthousiast aan de slag.

Onder hen André Hendriksen van de Patrijzenwerkgroep Montferland. "Dit is een mooi samenwerkingsproject, waarbij ook de Jagersvereniging betrokken is en waarmee de gemeente zich als groen profileert. Het toerisme kan hierdoor een flinke boost krijgen." Op verschillende plekken rondom het Montferland Massief, zoals Hendriksen het graag noemt, wordt het landschap patrijsvriendelijk ingericht. Zijn collega van de Patrijzenwerkgroep, Theo Kaal: "Ook bij Loerbeek komen hagen, zodat er een verbindingszone ontstaat van het Stille Wald naar het Bergherbos." Naast hagen worden er keverbanken gemaakt, zegt Hendriksen. "Dat zijn verhogingen waarop we speciale grassen en kruiden aanplanten waar ook insecten op af komen. De eerste drie weken moeten de kuikens van patrijzen namelijk dierlijk voedsel hebben en dat is een bottleneck, want er zijn steeds minder insecten."

Vervolgens is het een kwestie van bijhouden of de populatie groeit, besluit Hendriksen. "We tellen door met mobieltjes het geluid van een patrijs na te doen; daar reageren ze op. We hebben vorig jaar acht koppels geteld waarvan er vijf gebroed hebben. Het zou mooi zijn als we dit jaar dertig koppels waarnemen."

Meer berichten