Ton Verlind (rechts) vraagt aan Oscar van Leeuwen of het Masterplan in beton gegoten is. "Het komt weer op de agenda." Wim Sinderdinck (links) spreekt zich uit voor behoud van het zwembad, "tenzij het veel meer geld gaat kosten." (foto: Elsie Schoorel)
Ton Verlind (rechts) vraagt aan Oscar van Leeuwen of het Masterplan in beton gegoten is. "Het komt weer op de agenda." Wim Sinderdinck (links) spreekt zich uit voor behoud van het zwembad, "tenzij het veel meer geld gaat kosten." (foto: Elsie Schoorel) (Foto: Elsie Schoorel)

Masterplan en zwembad hot items

Het verkiezingsdebat in Meulenvelden in Didam op 14 maart draaide vooral om de lokale items die de gemoederen bezighouden: het Masterplan en (in mindere mate) het zwembad.

Didam - Als presentator heeft Bruisend Meulenvelden Ton Verlind gestrikt, onder meer bekend van Brandpunt. Hij vraagt Oscar van Leeuwen naar de speerpunten van het CDA. "Wij willen de zorg innoveren door welzijn voorop te zetten, zoals in Denemarken ook gebeurt." Verlind: "Is Meulenvelden geen goed voorbeeld van hoe je de zorg kunt inrichten?" Van Leeuwen: "Het kan altijd nog beter, met meer faciliteiten." Wim Sinderdinck van Leefbaar Montferland reageert: "Een paar jaar geleden is er op de zorg bezuinigd, dat is niet goed. We moeten de zorg kleinschaliger inrichten." Reactie vanuit de zaal: "Er gaat geld naar het carnaval, maar op de Sociale monitor scoort Montferland slecht. Het geld gaat naar de verkeerde dingen."

Voor de PvdA is het sociale domein belangrijk, zegt Ingrid Wolsing. "Wij zetten ons in voor mensen die het moeilijk hebben en willen extra aandacht voor de mantelzorgers."

Verlind vraagt aan Ruth Mijnen wat D66 voor jongeren doet: "Wij hebben er mede voor gezorgd dat de huurmarkt voor starters vergemakkelijkt is. In Stokkum staat een school leeg, wellicht kunnen we daar jongeren huisvesten."

Henk Groote van Lijst Groot Montferland geeft aan tegen het Masterplan voor Didam te zijn. "Onder meer vanwege de verwachte verkeersoverlast." Vanuit de zaal neemt iemand van Burgers Eerst het woord, een groepering die handtekeningen verzamelde tegen het plan: "Er moet met een open mind opnieuw naar gekeken worden." Wolsing: "Aan het Masterplan zitten goede kanten, zoals het behoud van de winkels, maar wij willen heus erover in gesprek met de burgers." Van Leeuwen: "Het plan komt weer op de agenda. Maar ik wil wel aangeven dat het tot stand is gekomen in samenspraak met diverse betrokkenen." Martin Som van de VVD: "Er ligt een goed plan wat ons betreft, maar er is discussie mogelijk over deelprojecten en de uitvoering." Verlind richting de zaal: "Zijn jullie gerustgesteld?" De reacties spreken boekdelen: "Wij zijn niet tevreden met kleine bijstellingen." Een ander: "Ik heb geen vertrouwen in deze toezeggingen."

Ook een heikel punt in Didam is het behoud van het zwembad. Pvda, VVD en Lokaal Belang Montferland spreken zich uit voor behoud. De andere partijen zijn voorzichtiger. Mijnen: "Wij hebben meer gegevens nodig om hierover een besluit te kunnen nemen." Van Leeuwen: "Wij willen nader onderzoek naar samenwerking met Zevenaar."

Ton Verlind roept op om in elk geval te gaan stemmen, ook voor het referendum.

Meer berichten