IJsbrand Nijhof en Ali Gemmink met het eerste exemplaar van het jubileumboek. Foto: Marlous Velthausz
IJsbrand Nijhof en Ali Gemmink met het eerste exemplaar van het jubileumboek. Foto: Marlous Velthausz

Carnavalsboek over de jaren 2000 tot 2021 gepresenteerd

vr 22 okt 2021, 17:21 Algemeen

Motto luidt: ’t Geet weer loos

Door Marlous Velthausz

’s-HEERENBERG -  Carnavalsvereniging d’Olde Waskupen viert dit jaar haar 66-jarig bestaan. In dit bijzondere jubileumjaar vinden er veel activiteiten plaats. Zaterdag 16 oktober werd het startsein gegeven met een eucharistieviering in de Pancratiuskerk. Harmonie Crescendo en het Gilde brachten voor de kerk een vendelhulde aan de jubilerende vereniging. Ook werd een speciaal jubileumboek gepresenteerd.

Ruim anderhalf jaar is er hard gewerkt aan een schitterende derde editie van het jubileumboek. Elf schrijvers en verschillende fotografen hebben samen het jubileumboek gemaakt dat het vervolg is op de vorige editie van het tweeëntwintig- en vierenveertigjarig bestaan van d’Olde Waskupen. Het is een bijpassend derde deel, want het boek ziet er precies hetzelfde uit als de eerste twee uit 1967 en 1999. 

In het boek staan veel verhalen, anekdotes en worden veel mensen genoemd zoals vrijwilligers van de pronkzittingen, prinsen met hun gevolg, deelnemers aan de optochten. Daarbij staat het boek bol van de kleurenfoto’s.

De voorzitter van d’Olde Waskupen, Roel Dijkman, mocht het eerste exemplaar overhandigen aan IJsbrand Nijhof en Ali Gemmink. Nijhof kreeg het boek omdat hij een heel archief heeft bijgehouden over de geschiedenis van d’Olde Waskupen en Ali Gemmink, de vrouw van wijlen fotograaf Henk Gemmink, vanwege het vele beeldmateriaal dat zij heeft aangeleverd. 

Wat hebben
we dit
afgelopen jaar
toch gemist!


Na de uitreiking van het boek werd er begonnen aan de kroegentocht. Deze tocht staat bij de carnavalsvierders bekend als de Prestatietocht. Veel mensen hebben er aan mee gedaan en het was weer als vanouds ‘Carnaval vieren in Waskupenstad’. Mensen die niet wisten van het 66-jarig bestaan keken hun ogen uit dat er al zoveel mensen verkleed in carnavalskostuums door de straten van ’s-Heerenberg liepen. Veel reacties van de feestende en hossende mensen waren vooral in de trant van: ‘Wat hebben we dit afgelopen jaar toch gemist!’ Sinds het ontstaan van de vereniging op 25 oktober 1955 is het feest niet meer weg te denken uit Waskupenstad.

Alle geplande festiviteiten van Carnavalsvereniging d’Olde Waskupen gaan voor dit carnavalsseizoen voorlopig gewoon door. Vrijdag 12 en zaterdag 13 november zijn de jubileumpronkzitting, met een nieuwe jubileumprins, en 30 januari 2022 is de pronkzitting XL. Op zondag 27 februari is de grote carnavalsoptocht en op maandag de 28ste de kinderoptocht gepland en in maart een groots afsluitingsfeest.

Verkoopadres
Het jubileumboek is te koop voor 22 euro bij Kachelhöltjes Party Pret.