Het thuisbezorgen van reisdocumenten moet de druk op de balie in het gemeentehuis verminderen. Foto: Aangeleverd

Het thuisbezorgen van reisdocumenten moet de druk op de balie in het gemeentehuis verminderen. Foto: Aangeleverd

Gemeentebezorgt document aan huis

Algemeen

MONTFERLAND - Vanaf 1 februari 2022 start een pilot van de gemeente Montferland met het aan huis bezorgen van reisdocumenten. Enerzijds wordt dit gedaan als serviceverbetering voor de inwoners, anderzijds is de hoop dat de druk op de balie in het gemeentehuis zal verminderen.

In een aantal gemeentes heeft al een experiment met het thuisbezorgen van reisdocumenten (paspoorten en identiteitsbewijzen) plaatsgevonden. Burgermeester Harry de Vries maakte hiermee kennis in Hollands Kroon. In de periode dat hij interim burgemeester was in Neerijnen heeft De Vries daar gezien dat dit goed werkt.
Het bezorgen van deze privacygevoelige documenten wordt gedaan door een koeriersbedrijf dat hiervoor speciaal is gemachtigd. Uiteindelijk wordt verwacht dat er op jaarbasis zo’n 1.500 documenten thuisbezorgd zullen worden. De documenten worden op een afgesproken tijdstip persoonlijk overhandigd. Voor het aanvragen van reisdocumenten moeten inwoners voorlopig nog wel naar het gemeentehuis, tenzij dit voor hen onmogelijk is.
De Vries: “Het aanvragen en uitreiken van reisdocumenten gebeurt nu ook al aan huis, maar dat doen we alleen op verzoek, als het voor iemand niet mogelijk is om naar het gemeentehuis te komen. Bijvoorbeeld bij mensen die slecht ter been zijn. Het is de bedoeling om deze dienstverlening uit te breiden.”
Nu Nederland weer getroffen wordt door een coronagolf is de noodzaak er ook. De gemeente heeft te kampen met een behoorlijk ziekteverzuim. Er zijn veel medewerkers die door corona thuis zitten. Voor de aanvraag en afgifte van een reisdocument zijn steeds twee medewerkers nodig, een document mag nooit door één persoon worden afgegeven.
In het kader van de coronacrisis is het thuisbezorgen helemaal kosteloos. De kosten worden uit het coronahulpbudget betaald. Het zou kunnen dat er in de toekomst een bijdrage van zo’n vijf euro wordt gevraagd. Een nieuw college zal hierover volgend jaar moeten besluiten. Het ophalen van documenten blijft in de toekomst gewoon mogelijk. De pilot loopt tot eind 2022, dan zal geëvalueerd worden. Er wordt intussen ook gekeken naar de mogelijkheden om rijbewijzen online aan te vragen bij de RDW.

Openstelling Gouden Handen
Tot uiterlijk 31 maart is het loket van de gemeente in ‘s-Heerenberg gesloten. Door corona is de personele bezetting niet rond te krijgen. De Vries benadrukt dat het zeker niet de bedoeling is om het loket in Gouden Handen definitief te sluiten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant