Tonny Welling, Anton Frauenfelder en Gerrit Bloemendaal raden iedereen die een avondje wil lachen aan om naar een van de voorstellingen van Theater Hellman te komen. (foto: Elsie Schoorel)
Tonny Welling, Anton Frauenfelder en Gerrit Bloemendaal raden iedereen die een avondje wil lachen aan om naar een van de voorstellingen van Theater Hellman te komen. (foto: Elsie Schoorel) (Foto: Elsie Schoorel)

Lachen om hotelperikelen

Theater 2000 speelt op 6, 7 en 8 april haar jaarlijkse toneelstuk in het Barghse Huus. Hotel Hellman heet de hilarische klucht. Voor het publiek valt er veel te lachen, voor de acteurs is het hard werken.

's-Heerenberg - In 2000 gingen de katholieke vereniging Dr. Alphons Ariëns en de protestantse toneelclub Bergh Opwaerts samen, vertelt Anton Frauenfelder (63), voorzitter van Theater 2000. "Een van de redenen was dat het aantal leden afnam, vooral aan jonge mannen hadden we een gebrek. Zelf speel ik al toneel sinds mijn achttiende, maar tegenwoordig gaan ze liever sporten." Tonny Welling is met 78 jaar het oudste lid. "Ik ben drie jaar geleden gestopt met spelen. Het was mooi geweest na 57 jaar. Ik ben erelid en ik doe nog wat hand- en spandiensten, zoals de reserveringen." Gerrit Bloemendaal (73) heeft in Hotel Helmann een rolletje als zijige dokter annex stamgast van het hotel, met een vrouw die altijd ziek is en in bed ligt. "Een klucht is een van de moeilijkste dingen om te spelen. Er zijn heel veel handelingen en het tempo ligt erg hoog." Frauenfelder vult aan: "Dat moet ook, anders kakt het in."

'Een beetje geënt op de bekende serie Fawlty Towers'

Theater 2000 is van alle markten thuis en bracht eerder ook drama en musical op de planken, vertelt de voorzitter. "Een paar jaar geleden speelden we de musical Heerlijk duurt het langst van Annie M.G. Schmidt, dat was een enorm succes. We speelden vier avonden en moesten nog stoelen bijzetten. Dit jaar hebben we voor een klucht gekozen om de mensen een avondje onbekommerd te laten lachen. Dat zal wel lukken want het is echt een hilarisch stuk, een beetje geënt op de bekende serie Fawlty Towers." Frauenfelder speelt zelf de hotelmanager. "Hij is een erg druk, nerveus type. Ik zit nooit even stil, ben constant in de weer en heb heel veel tekst. Dat vreet energie, ik ben na de repetitie helemaal kapot."

Lees het complete artikel in het Montferland Journaal van dinsdag 3 april 2018

Meer berichten