Dit is niet de gedumpte kip, maar een van de sabelpootkrieltjes van de Kinderboerderij in Didam. Foto: RAG Fotografie
Dit is niet de gedumpte kip, maar een van de sabelpootkrieltjes van de Kinderboerderij in Didam. Foto: RAG Fotografie RAG Fotografie

Dier dumpen bij kinderboerderij is niet oké

di 11 jan 2022, 14:07 Algemeen

DIDAM - Het was weer eens raak bij de Kinderboerderij in Didam. Op 4 januari werd er een prachtige kip op hun terrein gevonden. Waarschijnlijk was het een zijdehoen. Een hele tamme kip was het bovendien. Als je er tegen praatte, kreeg je antwoord.

De vrijwillige medewerkers van de kinderboerderij waren helemaal verkocht bij het zien van de mooie kip. Marijke Dikker vertelt: “We zijn natuurlijk allemaal echte dierenliefhebbers, dus je voelt meteen een band met zo’n dier.” Toch moest het diertje meteen weg. De kip ging in quarantaine, de dierenambulance werd gebeld en zij brachten de kip naar de kippenopvang in Doetinchem. Weer extra werk, dat allemaal door vrijwilligers wordt gedaan.

Onbegrijpelijk
Onbegrijpelijk, vinden de medewerkers het, dat je zomaar afstand doet van je huisdier. Het was nu bovendien een extra probleem. De kippen van de kinderboerderij zitten opgehokt, er heerst namelijk een extreem besmettelijke variant van de vogelgriep. Dikker: “Wij hebben zelf sabelpootkrieltjes en eenden, je moet er niet aan denken dat zij besmet raken en geruimd moeten worden!”

Het gebeurt regelmatig dat dieren worden gedumpt bij de kinderboerderij. “Het is zo jammer dat sommige mensen niet nadenken voor ze een dier nemen. De dieren die wij zelf naar onze kinderboerderij halen, gaan hier nooit meer weg. Ze blijven hier tot hun dood.”

Alpaca dood
Soms komt die dood te vroeg, zoals bij Witje, de alpaca die maar 7 jaar mocht worden. En dat terwijl een alpaca wel 21 kan worden. Bij autopsie bleek er een mandarijnen-netje in zijn maag te zitten.
“We doen echt een oproep om geen zwerfvuil achter te laten, het dramatische gevolg is duidelijk. Onze dieren krijgen allemaal aangepast voer, dat alle nodige voedingsstoffen bevat. Van brood, eikels, groenten en ander menselijk voedsel kunnen de dieren erg ziek worden. Deze week vonden we zelf gummibeertjes in de wei. Als je toch de dieren wilt voeren, pluk dan wat gras. Als we weer open mogen, verkopen we speciale brokjes waarmee je de dieren wat lekkers kunt geven. Of kom als vrijwilliger bij ons werken, dan kun je helpen bij het voeren van de dieren!”

Steun
Voor corona hadden de vrijwilligers van de kinderboerderij de hoop dat ze zelfstandig zouden kunnen functioneren. Helaas mogen de dieren alleen van buiten de hekken bekeken worden door de lockdown. Er vinden ook geen knutselactiviteiten plaats. De kinderboerderij kan wat steun goed gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld door een gift te doen. Maar ook door textiel en frituurvet en andere eetbare vetten en oliën in de daarvoor bestemde containers te deponeren. “Overdag zijn de hekken altijd open en zijn de containers bereikbaar. Voor elke volle container krijgt de kinderboerderij een bedrag.”


kinderboerderijdidam.com