De Barghse Jonges zijn druk met het organiseren van een groot benefietconcert dat op 29 september wordt gehouden in 's-Heerenberg. Uiteraard zullen zij ook diverse nummers van hun cd Vier 't Lève zingen. (foto: Robin Sommers)
De Barghse Jonges zijn druk met het organiseren van een groot benefietconcert dat op 29 september wordt gehouden in 's-Heerenberg. Uiteraard zullen zij ook diverse nummers van hun cd Vier 't Lève zingen. (foto: Robin Sommers)

Berghse Night of the Proms

Op zaterdag 29 september is het dan zover. De Barghse Jonges hebben hun plannen bekend gemaakt voor het Benefietconcert tegen Kanker 2018. Het wordt geen kopie van het veel bejubelde Open Air Concert aan de Grens in 2014. "We gaan deze keer voor een echte Night of the Proms", zegt Hans Kloosterboer. "Met als basis het repertoire van de Barghse Jonges en Bläck Fööss, aangevuld met symfonische pop-rock en klassieke meezingers. Met het Oost-Gelders Symfonieorkest voegen we weer een dimensie toe."

'S-HEERENBERG - In hun oefenlokaal bij Grenscafé De Peer lichten de voortrekkers van de vijftienkoppige Barghse Jonges hun plannen toe. "Eind 2015 is het idee geboren voor een nieuw benefietconcert tegen kanker in 2018", zegt Willy Stein. "We hadden al maandenlang zitten broeden want we wilden het succesconcept van 2014 niet klakkeloos kopiëren, maar we vonden ook dat we moesten doen waar we goed in zijn en wat bij het publiek in de smaak valt. Bezoekers van het open air concert aan de grens in 2014 praten er nog steeds over. Daarom hebben we gezocht naar een formule die daar op aansluit maar wel weer wat nieuws toevoegt." Het wordt een waarachtige Night of the Proms, compleet met een 65-koppig symfonieorkest. Meer dan twintig van de veertig nummers op het programma worden begeleid door het symfonieorkest onder leiding van Alexander Geluk.

Uitdaging

Als basis natuurlijk veel repertoire van de Bläck Föoss en Barghse Jonges, zowel van de nieuwe albums van beide bands als de klassiekers die niet mogen ontbreken. Daarnaast maken ze uitstapjes naar een aantal bekende symfonische pop- en rocknummers en populair klassieke meezingers. Daarbij wordt de uitdaging niet geschuwd. Maandenlang is er gewerkt aan de selectie van nummers die het mogelijk maken om met alle muzikanten en zangers in afwisselende samenstellingen een energieke en sfeervolle muzikale show op de planken te brengen. "De Fööss doen bij ons mee en wij weer bij hun nummers. Afwisselend in het Keuls en Liemers dialect", aldus Willy Stein. Voor Harry Gerritsen, de muzikale leider van de Barghse Jonges, Andreas Wegener van de Bläck Föoss en dirigent Alexander Geluk van het Oostgelders Symfonieorkest betekende dat veel uitzoekwerk. Harry: "Meerstemmigheid en mooie harmonieën zijn het kenmerk van de Fööss en van ons. Het moet allemaal bij elkaar passen en te behappen zijn, zeker als je met een groot orkest gaat werken en gastsolisten als bariton Ernst Daniël Smid en sopraan Kim Howbridge.

Hoofdmoot

De hoofdmoot van het programma vormt dus het repertoire van de beide bands die sinds het concert in 2014 en het optreden van de Barghse Jonges in de Köln Arena vriendschappelijke banden onderhouden. "We zien elkaar regelmatig", zegt Marcel Giezenaar, de voorzitter van de Barghse Jonges. "Na een etentje begin vorig jaar, in een kroeg in Keulen, kregen Willy en ik direct een positieve reactie op ons plan. Dat hebben we toen samen verder uitgewerkt en in de steigers gezet. Precies een jaar later, begin januari van dit jaar, hebben we er samen in Keulen een klap op gegeven." Wat mogen de bezoekers verder verwachten? De playlist wordt er bij gepakt. Holy Mother van Eric Clapton in de legendarische uitvoering met Luciano Pavarotti. Kind of Magic van Queen. Barcelona met Mirko Bäumer van de Fööss als good old Freddy Mercury en de sopraan Kim Howbridge in de rol van Montserrat Cabballé. Het thema van The Phantom of the Opera, de Sabeldans en 2nd Walz door het orkest. Een kleine greep uit de ruim veertig nummers. En natuurlijk de succesnummers van de Barghse Jonges en Bläck Fööss. Veel werk van het nieuwe album Vier 't Lève: De BMC, Gi-j bunt Hèvig, De Grens, Hé Mèèdje et cetera. En natuurlijk de overbekende sound van de Fööss met Du bes die Stadt en Kölner Lichter met de doedelzakken. Maar ook Freiheit Alaaf, Stammbaum, Wasser von Kölle en de hitklassieker Wir lassen der dom in Kölle.

Aan de slag

De voorbereidingen zijn zo goed als afgesloten, het plan is rond en nu gaat iedereen met de uitwerking aan de slag. "Begin juli hebben we een gemeenschappelijke repetitiedag en avond in 's-Heerenberg met beide bands, het orkest en de solisten. In september staat een dag voor een repetitie in Keulen gepland met beide bands en op de dag voor het concert wordt de hele dag gerepeteerd met de volle bezetting met licht- en geluid", aldus Kloosterboer. Deze keer gaan de mannen niet open air maar naar de tot Fascini Festival Dome gedoopte megatent op een braakliggend stuk industrieterrein naast hoofdsponsor Fascini, de enige plek in 's-Heerenberg die groot genoeg is om de negentig meter lange, veertig meter brede en zestien meter hoge festivaltent met 14 masten en een podium van driehonderd vierkante meter vloeroppervlakte te plaatsen. Voor senioren en mensen die minder goed te been zijn is er een tribune met 230 plaatsen en een rolstoeldeck. De overige 2.250 plekken zijn allemaal staanplaatsen. Voor de sponsors en hun vijfhonderd gasten wordt een speciale businessclub met een VIP-deck ingericht. Die is al helemaal uitverkocht. De kaartverkoop voor het benefietconcert Vier 't Lève met Pop, Rock & Classic begint op donderdag 12 april. Kaarten kosten € 25,00 en zijn verkrijgbaar bij de ticketshops Kachelhöltjes Partypret en Primera in 's-Heerenberg, Primera in Didam en InfoCenter Emmerich am Rhein. Online tickets worden aangeboden op eventim.nl Voor info over het concert, het project en tickets: kijk op onderstaande website of Facebookpagina van de Barghse Jonges.

concerttegenkanker.nl

Meer berichten