Hotelbaas Harm (Anton Frauenfelder) maakt zich weer eens heel erg druk, gadegeslagen door de andere personages van Hotel Hellman, de klucht die Theater 2000 drie keer op de planken bracht. (foto: Jan Helmink)
Hotelbaas Harm (Anton Frauenfelder) maakt zich weer eens heel erg druk, gadegeslagen door de andere personages van Hotel Hellman, de klucht die Theater 2000 drie keer op de planken bracht. (foto: Jan Helmink)

Lijk in de kast en andere perikelen

Drie avonden achter elkaar bracht Theater 2000 een klucht op de planken in het Barghse Huus. Op 6, 7 en 8 april kon het publiek zich vermaken met Hotel Hellman, geschreven door Richard Molenschot. In een uitverkochte zaal was Montferland Journaal op zaterdag van de partij.

's-Heerenberg - Het toneelstuk is losjes geïnspireerd op de succesvolle Engelse comedyserie Fawlty Towers. Met een gestreste hotelbaas, onhandig personeel en enkele verveelde gasten in een slecht lopend hotel. Als er een rijke tante op de proppen komt, moet iedereen zijn beste beentje voor zetten. Het zijn perfecte ingrediënten voor een avondje vermaak. Toch is een blijspel als dit misschien wel moeilijker om goed te brengen dan een drama.

Timing

De cast van Theater 2000 moest voor de pauze nog een beetje loskomen, zo leek het. Vooral de tekstuele grappen, waarbij goede timing onmisbaar is, kwamen niet altijd over. De zaal bleef nogal stil en dat is natuurlijk niet wat een klucht zou moeten oproepen. Na de pauze kwam er meer schwung en ontspanning in, en was er veel meer gelach te horen. Een leuk terugkerend item vormden de onderonsjes tussen hotelmanager Harm en de Duitse eigenares Erika. In het begin werd al duidelijk hoe zij de wind eronder heeft in de scène waarin Harm een ladder gebruikt om zich achter te verschuilen voor zijn bazin. Anton Frauenfelder had in de rol van Harm de zware taak om continu neurotisch over te komen. Erika werd zeer overtuigend gespeeld door Tonia Vriezen, die ook op een komische manier steeds weer vernietigende opmerkingen over haar dochter Trudi maakte: "Die heeft vroeger de morfinetabletten voor Wilhelminapepermuntjes aangezien." Deze kinderlijke Trudi werd goed neergezet door Lidy Winters. En de actrice die regelmatig uit de wijnkelder kwam vallen (Antoinet Braam) was bij vlagen erg komisch. Ook van de andere acteurs viel niemand uit de toon. Onder regie van Joke Kok is er overduidelijk veel tijd en energie in gestoken om de teksten te leren, zich in te leven in de rollen en die overtuigend neer te zetten. 

Lees het complete artikel in het Montferland Journaal van dinsdag 10 april 2018

Meer berichten