Het toekomstige bedrijventerrein bij de grens naast de wijk Gouden Handen. Volgens wethouder Rob Visser zat het eraan te komen dat de plannen een keer serieus zouden worden. "De voorwaarden uit 2007 zijn nog steeds van groot belang." (foto: Elsie Schoorel)
Het toekomstige bedrijventerrein bij de grens naast de wijk Gouden Handen. Volgens wethouder Rob Visser zat het eraan te komen dat de plannen een keer serieus zouden worden. "De voorwaarden uit 2007 zijn nog steeds van groot belang." (foto: Elsie Schoorel) (Foto: Elsie Schoorel)

'We zijn tien jaar lang in slaap gesust'

In de vorige editie van Montferland Journaal was te lezen dat Emmerich serieuze plannen heeft voor de inrichting van een bedrijventerrein bij de grens met 's-Heerenberg, tussen de B220 en de Wetering, naast de wijk Gouden Handen. De Montferlandse oppositiepartijen reageerden verrast. Nu vertelt ook verantwoordelijk wethouder Rob Visser zijn verhaal.

's-Heerenberg - Jan van Halteren van Lokaal Belang Montferland liet in de editie van 3 april weten dat hij navraag gedaan had bij het college van B&W. "Zij bleken ook niet op de hoogte van de recente plannen. Het college zal per omgaande contact moeten opnemen met het stadsbestuur van Emmerik om vast te stellen wat de stand van zaken is en krachtig moeten protesteren tegen deze absurde plannen. Zo ga je niet met je buren om." Henk Groote van Lijst Groot Montferland was ook onaangenaam verrast en stelde het college schriftelijk vragen. "We zetten daar onder meer in dat er spoed bij komt kijken, om de inwoners de tijd te geven eventueel bezwaar aan te tekenen. Want die termijn is in Duitsland korter dan hier", aldus Groote vorige week.

Niet op de hoogte

Als verantwoordelijk wethouder laat Rob Visser (VVD) nu weten dat hij inderdaad niet op de hoogte was van de recente plannen van de Duitse buurgemeente. "De relatie tussen Emmerich en Montferland is goed, dus ik ben wel een beetje verrast dat we niet geïnformeerd zijn hierover. We wisten echter wel dat dit plan er een keer ging komen. En nu is het een logisch moment, omdat het economisch tij weer meezit. In 2006 was de ontwikkeling voor de 'Dreieck' al opgestart en zou het hele terrein ingericht worden met bedrijven. De bewoners van de wijk Gouden Handen waren verontrust en zijn in 2007 met mij in gesprek gegaan. Het comité van de wijk heeft toen tien aanbevelingen gedaan, zoals een goede afscherming van het terrein, niet te hoog bouwen, geen milieuhinderlijke bedrijven, geen geluidsoverlast, het laden en lossen goed regelen, et cetera. Maar door de crisis werd het stil en gebeurde er jarenlang niets. We zijn tien jaar lang in slaap gesust." Vanuit het college van Montferland is er met spoed een brief gestuurd naar de collega's van Emmerich, waar tot op heden nog geen reactie op gekomen is, vervolgt Visser. "We willen precies weten hoe het plan eruit ziet. Ik ben niet tegen bedrijvigheid op deze locatie. Er zitten ook voordelen aan zoals werkgelegenheid, ook voor Nederlanders. Maar er moet goed rekening mee gehouden worden dat het terrein pal naast een woonwijk ligt. De voorwaarden uit 2007 zijn nog steeds van groot belang."

Meer berichten