In Les gardiennes zie je de Eerste Wereldoorlog door de ogen van vrouwen, een ongebruikelijk perspectief. (foto: Filmdepot.nl)
In Les gardiennes zie je de Eerste Wereldoorlog door de ogen van vrouwen, een ongebruikelijk perspectief. (foto: Filmdepot.nl)

Oorlog en gevolgen in filmhuis

DIDAM - Op vrijdag 4 mei om 20.30 uur (afwijkende tijd wegens de dodenherdenking, red.) draait het prijswinnende en meeslepende drama The Insult (de Belediging) in Filmhuis Didam. De Libanese christen Toni morst water vanaf zijn balkon en maakt de Palestijnse bouwopzichter Yasser nat. Die komt verhaal halen, want er steekt een afvoerpijp uit Toni's balkon die daar niet hoort. Omdat Toni geen zin heeft in gezeur, mondt het uit in ruzie, forse beledigingen, mislukte excuses en uiteindelijk een paar gebroken ribben. Het escaleert allemaal behoorlijk snel, maar dat is nog maar het begin. Een rechtbankdrama volgt. Zelden bevatte een film zo veel woede en nuance tegelijk. Ruziën en beledigen wordt in The Insult haast tot kunst verheven, maar toch is het een liefdevol portret van het leven in Libanon. Op maandag 7 mei om 20.00 uur wordt het historische drama Les Gardiennes vertoond. We schrijven 1915. Wanneer de mannen van de Paridier-boerderij vertrekken naar het oorlogsfront, is het aan de overgebleven vrouwen om al het zware werk op zich te nemen. Terwijl ze alles op alles moeten zetten om te overleven, zoeken de vrouwen naar een evenwicht tussen het harde werk en de terugkomst van de soldaten. In Les gardiennes zie je de Eerste Wereldoorlog door de ogen van een vrouw, een ongebruikelijk perspectief. Filmhuis Didam is te vinden aan de Kerkstraat in gebouw Waverlo in Didam. Reserveren voor deze films of meer informatie over het filmhuis op filmhuisdidam.nl. Entree € 7,00. Vriend van Filmhuis Didam betalen € 5,00. De zaal en de kassa gaan een half uur voor aanvang open.

Meer berichten