De burgemeester poseert met de vijf verraste decorandi. V.l.n.r.: Burgemeester Peter de Baat, zijn vrouw Lida de Baat, Herma ten Brinke-Van der Voort, Willy Spekking, Ben Berendsen, Jan Groot en Gerard Lamers.
De burgemeester poseert met de vijf verraste decorandi. V.l.n.r.: Burgemeester Peter de Baat, zijn vrouw Lida de Baat, Herma ten Brinke-Van der Voort, Willy Spekking, Ben Berendsen, Jan Groot en Gerard Lamers. (Foto: Elsie Schoorel)

Lintjes voor vijf bijzondere inwoners

Op donderdag 26 april vond in Montferland de lintjesregen plaats. Vijf koninklijke onderscheidingen werden uitgereikt door burgemeester Peter de Baat in Kasteel Huis Bergh.

's-Heerenberg - Aan de honderdvijftig mensen in Montferland met een lintje worden er vandaag vijf toegevoegd als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Zij zijn met smoezen naar Huis Bergh gelokt. Zoals Jan Groot uit Didam, die dacht dat hij de verjaardag van zijn broer ging vieren. Sinds 1955 was hij betrokken bij Scouting Didam, ook was hij jarenlang bloeddonor. Groot was ook docent vrijwillige ouderenadvisering voor KBO Gelderland en coördinator van de Stichting voor kindertehuizen en scholen in Suriname. Bovendien organiseerde hij de jaarlijkse Bridge Kroegentocht. Voor H. Gabriel is hij nog altijd vrijwilliger. "Een echte allrounder voor de samenleving", zegt De Baat.

Als tweede wordt Willy Spekking geridderd, die compleet verrast is, denkt een kennis. "Hij komt twee of drie dagen per week naar Huis Bergh omdat hij hier de technische man is. Willy hoeft niet zo nodig op de voorgrond, maar het is terecht dat hij een lintje krijgt, hij is een verenigingsman in hart en nieren." Behalve voor Huis Bergh en het Mechteld ten Ham weekend zet hij zich al vele jaren in voor de carnavalsverenigingen van 's-Heerenberg én zijn woonplaats Stokkum. "Toch is hij immer bescheiden en op de achtergrond", aldus De Baat.

Gerard Lamers uit Didam dacht dat hij naar een symposium over fijnstof in zijn wijk De Kom zou komen. Verplichte kost voor de voorzitter van het Wijkplatform. Lamers is ook lector voor parochie H. Gabriel, zet zich in voor Didam op Stelten, is ambassadeur van Hope XXL regio Didam en vrijwilliger voor 50-plussers bij Welcom. De Baat: "Lamers motiveert mensen om in beweging te komen."

Ben Berendsen uit 's-Heerenberg wordt geridderd vanwege zijn belangrijke rol voor de Geloofsgemeenschap Emmaus St. Pancratius. Ook is hij schuldhulpmaatje bij Welcom en bestuurslid bij de federatie Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg. "Een enorme steunpilaar voor deze belangrijke stichting," aldus De Baat.

Tot slot ontvangt Herma Ten Brinke-Van der Voort (Didam) een lintje. Zij was bijna twintig jaar directeur van CDA bureau Gelderland. Daarnaast begeleidde ze vluchtelinggezinnen en was ze voorzitter van Maatschappelijk Belang Zevenaar. Tegenwoordig biedt ze als pastoraal medewerkster ondersteuning aan kwetsbare doelgroepen. "Een maatje voor anderen, een stille werker die immer een luisterend oor biedt", besluit De Baat.

Na het Wilhelmus is het tijd voor een oranjebittertje en nemen de nog nagloeiende decorandi de felicitaties in ontvangst.

Meer berichten