Vorig jaar was het heel goed weer tijdens Hemelvaartsdag. De viering in de open lucht was zeer druk bezocht. Dit jaar wordt er weer een viering in de open lucht gehouden. (foto: Ton Bremer)
Vorig jaar was het heel goed weer tijdens Hemelvaartsdag. De viering in de open lucht was zeer druk bezocht. Dit jaar wordt er weer een viering in de open lucht gehouden. (foto: Ton Bremer)

Hemelvaartsviering in de open lucht

Dit jaar viert de parochie H. Gabriël inmiddels voor de derde keer de Hemelvaartsviering in de open lucht. De afgelopen twee jaren kon dit onder een stralend zonnetje en met toenemende belangstelling.

'S-Heerenberg - De parochie hoopt ook dit jaar veel mensen te mogen begroeten en ook het zonnetje is warm welkom. Naast De Gabriëldag in Didam (september) en de Driekoningenviering in Wehl (januari) is de Hemelvaartsviering één van de drie gezamenlijke Gabriëlmomenten die de parochie kent. Op Hemelvaartsdag, donderdag 10 mei, wil de parochie samen vieren, elkaar ontmoeten en vooral samen parochie zijn. Dit zal rondom Kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg plaatsvinden. Om 10.00 uur begint de eucharistieviering in de binnentuin van het kasteel. Net zoals bij andere Gabriëlmomenten wordt deze viering muzikaal opgeluisterd door het zogenaamde Gabriëlkoor. Dit koor is samengesteld uit koorleden vanuit alle gemengde koren binnen de parochie. Het koor wordt geleid door een aantal dirigenten van deze koren, samen met vaste dirigent Bas Koolenbrander. Bij onverhoopt slecht weer zal de viering in de Pancratiuskerk worden gehouden.
In onze streek is het dauwtrappen met Hemelvaart een traditie. Vermoedelijk stonden vroeger mensen op Hemelvaartsdag al vóór het ochtendgloren op om zingend en blootsvoets op het gras te dansen. Daar zou de term dauwtrappen vandaan komen. De dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben en zou terug te voeren zijn op een heidens gebruik om het meifeest of de heropleving van de natuur te vieren. Geheel in deze traditie vertrekt diaken Theo Reuling met de sportieve parochianen om 07.00 uur vanaf het kerkplein in Wehl, om wandelend via Kilder en Zeddam naar 's-Heerenberg te trekken. Hij zal daar aansluiten bij de viering. Wilt u met hem meelopen of onderweg aansluiten? Laat het Theo dan even weten via t.reuling@parochiegabriel.nl of 06 - 227 16 663. In een speciale kinderwoorddienst zullen de kinderen in de kelders van Kasteel Huis Bergh op geheel eigen wijze de Hemelvaartsviering doorbrengen. De kinderen kijken en luisteren naar het verhaal, ze gaan zingen, bidden en ongetwijfeld weer knutselen. Tijdens hun terugkeer naar de binnenplaats zullen ze de overige kerkgangers laten zien wat ze hebben gemaakt. Na de viering is er een gezellig samenzijn in de naastgelegen pastorietuin. Alle ruimte om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kop koffie of thee. De parochie H. Gabriël ontmoet u graag op donderdag 10 mei. Wees welkom!

Meer berichten