Een trotse Kayo van Hagen mocht zondag na de toespraak van tweede locoburgemeester Wim Sinderinck de Didamse meikermis openen. (foto: Karin van der Velden)
Een trotse Kayo van Hagen mocht zondag na de toespraak van tweede locoburgemeester Wim Sinderinck de Didamse meikermis openen. (foto: Karin van der Velden) (Foto: Karin van der Velden)

Prikkelarme kermis in Didam

Het begon vorig jaar na de oktoberkermis met een oproepje op Facebook. De negenjarige Kayo vroeg zich af aan wie hij kon vragen of de kermis een paar uurtjes zonder knipperlichten en harde muziek kon draaien. De gemeente Montferland pakte dit verzoek op en liet samen met de kermisexploitanten Kayo's wens uitkomen. De meikermis begon prikkelarm!

DIDAM - Kayo houdt erg van de kermis, maar is gevoelig voor prikkels en zo zijn er meer kinderen. Voor kinderen met ADHD, autisme of epilepsie is de sensatie van de kermis al snel te veel. Kayo's oproep op Facebook werd opgepikt door de media en door enkele raadslieden. Frans Peters, die bij de gemeente onder andere verantwoordelijk is voor de organisatie van de kermis, vond meteen dat een prikkelarme kermis gewoon geregeld moest worden. Hij nam contact op met de kermisexploitanten, familiebedrijven die soms al decennialang met hun attracties op de kermis in Didam staan, en iedereen wilde eraan meewerken. Na een toespraak van wethouder en tweede locoburgemeester Wim Sinderinck, werd de Didamse meikermis op zondagmiddag 6 mei om 12.00 uur geopend door Kayo van Hagen, met een luid en duidelijk: "De kermis is geopend!"

Wim Sinderinck zei in zijn toespraak dat het echt niet altijd nodig is om actiegroepen op te richten om iets bij de gemeente voor elkaar te krijgen. Een simpele vraag zoals die van Kayo volstaat ook als dat kan. Er liep al redelijk wat publiek toen de kermis speciaal voor de prikkelarme uren twee uur eerder openging. Een enkele attractie had nog even moeite om het helemaal stil te krijgen. Geen onwil, maar een technisch probleem met voorgeprogrammeerd geluid. Verder klink alleen het geratel en gezoem van de attracties zelf en natuurlijk hoorde je het enthousiasme van de kinderen.

Lees het complete artikel in het Montferland Journaal van dinsdag 8 mei 2018 

Meer berichten