Julie de Goeij en Megan Schlief staan met Nicole van Andel, afdelingsleider bovenbouw HAVO, voor Molen De Volharding in Zeddam. De twee leerlingen van het Ludger College hielden er in het kader van de Molendagen een succesvolle streekproductenmarkt. (foto: Karin van der Velden)
Julie de Goeij en Megan Schlief staan met Nicole van Andel, afdelingsleider bovenbouw HAVO, voor Molen De Volharding in Zeddam. De twee leerlingen van het Ludger College hielden er in het kader van de Molendagen een succesvolle streekproductenmarkt. (foto: Karin van der Velden) (Foto: Karin van der Velden)

Aandacht voor het behoud van molens

Vijfenveertig jaar geleden werd de eerste Nationale Molendag gehouden om mensen kennis te laten maken met molens in hun omgeving. Molens zijn zo in ons landschap verweven, dat we ze elke dag zien, maar er niet goed naar kijken. Het cultureel erfgoed kenmerkt Nederland en daarom is het belangrijk dat molens in de toekomst behouden blijven.

DIDAM - Bij de Sint Martinusmolen in Didam wordt dit jaar voor het eerst een ontbijt georganiseerd. Natuurlijk met brood gebakken van ambachtelijk gemalen meel. René Geurts, bestuurslid van de Stichting St. Martinusmolen vertelt dat hij het belangrijk vindt om jongeren kennis te laten maken met molens: "De Martinusmolen, die in het centrum van Didam staat, is zelfs bij veel inwoners te onbekend. De activiteiten van vandaag moeten een bezoek aantrekkelijk maken voor gezinnen met kleine kinderen. Voor het ontbijt hebben zich al ongeveer tachtig mensen opgegeven, iets meer dan de verwachte dertig." Er moet dan ook in twee groepen gegeten worden. De inmiddels gepensioneerde Didamse bakker Geert Brandts is vanmorgen al vroeg opgestaan om het brood te bakken. 's Middags zal Ronald Amting van IJs& More gratis klap-van-de-molenwiek-ijs uitdelen. Geert vertelt trots hoe Ronald als 15-jarige in zijn bakkerij kwam werken. Er is nog meer te doen die middag. Er worden buffelhamburgers gebakken, Wijnhuis Kraus uit Didam laat bezoekers Italiaanse wijnen proeven en er is huisgemaakte jam van Roely Talens te koop. Volgend jaar worden de activiteiten verder uitgebreid. De wens van René Geurts is dat er dan een streekproductenmarkt staat. De Martinusmolen is elke zaterdag open van 9.00 uur tot 16.00 uur. Kijk op martinusmolen.nl voor meer informatie. Donateurs kunnen zich hier vanaf € 7,50 per jaar als vriend aanmelden. Bij molen De Volharding in Zeddam is er een streekproductenmarkt, gehouden door twee leerlingen van het Ludger College uit Doetinchem. Het is een opdracht voor hun opleiding Havo IBC. Julie de Goeij en Megan Schlief maakten een bedrijfsplan dat ze tijdens een 'aandeelhoudersvergadering' presenteerden. De aandeelhouders, ouders en andere geïnteresseerden, hebben vervolgens financiële middelen verstrekt, die nodig waren om een vergunning aan te vragen en om reclame voor het evenement te kunnen maken. Vervolgens werden er exposanten gebeld en gemaild, de kraamhouders betalen staangeld. Julie en Megan lieten folders en flyers drukken. Ondanks het tegenvallende weer, werd het evenement goed bezocht. Er is zelfs winst gemaakt, die aan de aandeelhouders zal worden uitgekeerd.

Meer berichten