Onder leiding van Tiziano Zanetti zingt het Zwitserse koor Coro la Castellanza traditionele liederen over liefde, de bergen en Zwitserse familietradities. Het koor, dat dit jaar twintig jaar bestaat, was te gast bij Muziekvereniging Sint Jan uit Kilder. (foto: Karin van der Velden)
Onder leiding van Tiziano Zanetti zingt het Zwitserse koor Coro la Castellanza traditionele liederen over liefde, de bergen en Zwitserse familietradities. Het koor, dat dit jaar twintig jaar bestaat, was te gast bij Muziekvereniging Sint Jan uit Kilder. (foto: Karin van der Velden) (Foto: Karin van der Velden)

Coro la Castellanza jodelt in Kilder

Het Zwitserse koor Coro la Castellanza uit het kleine dorpje Sonvico, dat in het kanton Tessin (Ticino) in het Italiaanstalige gedeelte van Zwitserland ligt, vierde het twintigjarig jubileum met een bezoek aan het Montferlandse Kilder. Zaterdag was het koor te gast bij Muziekvereniging Sint Jan en liet het publiek genieten van Zwitserse volkszang.

KILDER - Zo'n dertig dames en heren zongen hun liederen onder leiding van dirigent Tiziano Zanetti, die al twintig jaar voor het koor staat. Twee koorleden die destijds al bij de oprichting betrokken waren, emigreerden zo'n drie jaar geleden naar Nederland. In Arnhem misten Annelise en Giuliano Demarchi het weidse uitzicht en de Zwitserse bergen. Daarom verhuisden ze naar Kilder, waar de Montferlandse heuvels de heimwee enigszins verzachten. Annelise en Giuliano kwamen naar Nederland om dichter bij hun dochter Gaby Jorritsma-Demarchi te wonen. Zij kwam vijfentwintig jaar geleden al voor de liefde naar Nederland. Nu het koor twintig jaar bestaat, vieren ze dat met een bezoek aan deze oud-koorleden. Gaby legde het contact met Harmonie St. Jan en dat was de basis voor het gezamenlijke concert. In goed Nederlands, maar met een zangerig Zwitsers accent vertelt Gaby over het koor, waarin haar ouders ook vandaag weer even meezingen, en over de liederen die het koor zingt. Liederen over traditie, familie, liefde, maar ook over de gedwongen emigraties vanwege de armoede. En natuurlijk over de bergen. Het eerste lied gaat over de liefde, die in de toppen van de Alpen tot bloei komt. Het publiek hoort de alpenhoorn en er klinkt zelfs gejodel. Het tweede lied is bekend, wij kennen het als kerstliedje. Il tamburino, de Zwitserse versie van de kleine drummer, gaat over een jongetje dat zijn liefste bezit, een kleine trommel, wel wil weggeven, als zijn vader maar niet hoeft te vechten in de oorlog. Na de pauze is het de beurt aan de muzikanten van Harmonie Sint Jan. Zij bereiden zich momenteel voor op een concertreis naar het Duitse Schörzingen, waar ze het 200-jarig jubileumfeest van de plaatselijke Musikverein zullen meevieren. Het programma dat het orkest ten gehore brengt, is deze avond dan ook feestelijk. Zo feestelijk dat de Zwitserse gasten zelfs de polonaise dansen. Sir Duke van Stevie Wonder, Soul Bossanova van Quincy Jones en het jazzy Spaanse Malagueña oogsten bewondering, maar de stemming komt er echt in bij Bugler's Holliday en Bis Bald auf Wiedersehen. Deze avond ontstaat een muzikale vriendschap. Wellicht gaat een volgende concertreis van Muziekvereniging St. Jan naar Zwitserland?

Meer berichten