Nostalgische beelden bij Omroep Gelderland. (foto: Omroep Gelderland)
Nostalgische beelden bij Omroep Gelderland. (foto: Omroep Gelderland) (Foto: Omroep Gelderland )

Oude dorpsfilm Zeddam bij Omroep Gelderland

Zeddam - Het TV-programma 'Ons Dorp' van Omroep Gelderland toont op dinsdag 29 mei beelden van Zeddam. 'Ons Dorp' neemt de kijker mee terug naar de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw. Een dorpsbewoner geeft commentaar bij de beelden uit Zeddam. De films zijn toonbeeld van een periode die deels onbezorgdheid en onbevangenheid uitstraalt terwijl er ook aangepakt moest worden. Een tijdperk waarin de dorpen en kleine steden besloten en gelukkige gemeenschappen lijken waar iedereen elkaar kent en groet.

In de jaren '50 en '60 reisde de Enschedese ondernemer Johan Adolfs en zijn filmers met Paillard Bolex-camera's stad en land af om dorpsfilms op te nemen. In eerste instantie was het de bedoeling om alleen geluidsopnames van muziekgezelschappen en/of koren te maken. Adolfs kwam met het plan om ook te gaan filmen. In Gelderland zijn ongeveer 250 dorpsfilms gemaakt. Omroep Gelderland biedt in samenwerking met Gelders Archief, Regionaal Archief Rivierenland, Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, de kleinere archieven en historische genootschappen tot begin juli nieuwe dorpsfilms die ook terug te zien zijn.


(Terug)kijken en luisteren kan ook online via de website van Omroep Gelderland (www.gld.nl/tv). En voor uitzending is de film al te zien via Facebookpagina van Omroep Gelderland.

Meer berichten