De dorpelingen van Stokkum poseren voordat ze aan de slag gaan met het opruimen van zwerfafval. Vierde van rechts wethouder Ruth Mijnen, die 'het startschot' gaf en meehielp.
De dorpelingen van Stokkum poseren voordat ze aan de slag gaan met het opruimen van zwerfafval. Vierde van rechts wethouder Ruth Mijnen, die 'het startschot' gaf en meehielp. (Foto: Elsie Schoorel)

'Je hebt zo tien vuilniszakken vol'

Zwerfafvalbrigade van start

Elsie Schoorel

Op 25 mei is in Stokkum de derde Zwerfafvalbrigade van Montferland van start gegaan. Dorpsbewoners trekken er voortaan op uit om zwerfafval op te ruimen. De feestelijke start vond plaats in café De Pluum, in aanwezigheid van wethouder Ruth Mijnen die zelf ook meeprikte.

Stokkum - Dit is de derde Zwerfafvalbrigade in de gemeente Montferland, na Kilder en Beek. De Zwerfafvalbrigade is een initiatief van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Sinds vorig jaar zijn er bijna 20 Zwerfafvalbrigades in Gelderland van start gegaan. Ook in Heerde, Ede, Doetinchem, Renkum, Apeldoorn, Geldermalsen en Hattem hebben bewoners inmiddels de handen uit de mouwen gestoken.

Vrij in te vullen

Derk Huizinga van SLG vertelt dat het een groot succes is. "Je zorgt samen voor een schone omgeving en dat geeft een goed gevoel. Kilder was de allereerste plaats waar we gestart zijn en hier doen nu zo'n dertig mensen mee, ieder op zijn eigen manier. Want hoe vaak je gaat lopen is helemaal vrij in te vullen. Als je je met een paar mensen een uurtje inzet heb je zo al tien vuilniszakken vol. Het hoeft dus niet veel tijd te kosten en je kunt het gezellig samen doen."

Freddy van Dijken vertelt dat Levend Landschap Stokkum zich na contact met Kilder inzette om ook in dit dorp een Zwerfafvalbrigade op te richten. "Een aantal mensen waren op individuele basis al begonnen om zwerfafval op te ruimen in Stokkum. Veel mensen ergeren zich aan de rotzooi."

Ruth Mijnen is trots dat ze dit project vandaag mag 'afschieten: "Dit is een bijzonder moment voor mij, want het is mijn eerste plichtpleging als wethouder. Het is een prachtig initiatief dat helaas nodig is, want het liefst zouden we natuurlijk zien dat niemand afval weggooit en achterlaat, maar helaas is dat wel het geval. De gemeente ondersteunt dit project van harte."

De gemeente betaalt dan ook de materialen, SLG maakt afspraken over het afhalen van de zakken zwerfafval en zorgt voor een handige Whatsapp-groep voor de vrijwilligers.

Gewapend met prikstokken, grote afvalzakken en handschoenen, en gehuld in gele hesjes met 'Zwerfafvalbrigade Stokkum' op de rug, gaat de Brigade voor het eerst op pad. Ook een paar rugzakjes met EHBO-spullen gaan mee, voor de zekerheid.

Voorzichtig

Huizinga attendeert de aanwezigen erop altijd voorzichtig te zijn. "Als je gefocust bent op de rommel bestaat het risico dat je de omgeving uit het oog verliest. Wij adviseren altijd tegen de richting in te lopen en niet zomaar even de straat over te steken. Ieders veiligheid staat voorop."

Meer berichten