De gemeente Montferland is op zoek naar vijftig pleegouders die kinderen voor korte of langere tijd willen opnemen in hun gezin. (afbeelding ter illustratie - foto: Shutterstock)
De gemeente Montferland is op zoek naar vijftig pleegouders die kinderen voor korte of langere tijd willen opnemen in hun gezin. (afbeelding ter illustratie - foto: Shutterstock) (Foto: )

Gezocht: Montferlandse pleegouders

Iedereen kan pleegouder zijn

van de redactie

Kinderen horen thuis, dat vindt iedereen. Maar soms zitten kinderen zo in de knel dat een liefdevolle plek elders nodig is. Een warme plek in een ander gezin, waar het kind zich tijdelijk 'thuis' mag voelen. Het liefst dichtbij, in hun vertrouwde omgeving. In Nederland verblijven circa 18.000 kinderen in een pleeggezin omdat zij om uiteenlopende redenen, tijdelijk of gedeeltelijk, niet thuis kunnen wonen.

MONTFERLAND - Ook gemeente Montferland wil kinderen en hun ouders die het moeilijk helpen zo dichtbij mogelijk helpen. Daarom is de gemeente hard op zoek naar pleegouders, want er zijn er heel dringend vijftig nodig. De nood is onder meer hoog voor crisispleegzorg. Voor kinderen die direct een opvang nodig hebben omdat er acuut een situatie is waardoor zij niet langer thuis kunnen blijven. Ans en Cor zijn crisispleegouders. In de afgelopen jaren boden zij aan wel 105 kinderen een tijdelijk thuis. Ans: "Bij ons kan een kind direct terecht, ook 's nachts, zodat er meteen een plekje is om te slapen. We weten ook niet altijd hoe lang een kind bij ons blijft, maar we zullen het ruimte geven en koesteren, want daar groeit een kind van." Gezinnen waar een kind kan wonen zo lang het nodig is, zijn ook heel hard nodig. Zoals Thijs van zeven. Thijs woont al bijna drie jaar bij pleegmoeder Janette, omdat een gezin met meer kinderen een goede plek voor hem is. Janette: "Vanaf het begin is het goed gegaan met Thijs in ons gezin en ook de kinderen waren meteen dol op hem. Hij gaat in de buurt naar school, heeft vriendjes, en er is ook contact met de ouders van Thijs. Want dat blijft belangrijk." Voor iedereen die over de pleegzorgvraag wil nadenken, is het goed om een aantal zaken te weten. Om pleegouder te kunnen worden moet je 21 jaar zijn en een verklaring van Geen Bezwaar kunnen overleggen. Pleegouders worden gezocht in alle soorten en maten. Rijk of arm, samenwonend of alleen, hetero of homo. Wat vooral telt is dat je een kind structuur, warmte en veiligheid kan bieden. Voor ieder kind wordt gezocht naar de best passende plek. Je kunt pleeggezin zijn waar een kind zo lang verblijft als nodig is, maar het kan ook zijn dat je als pleegouder enkele dagen per maand of een weekend ondersteuning biedt. Belangrijk zijn ook de gezinnen waar een kind bij acute nood voor kortere tijd opgevangen wordt. John Goessens, pleegzorgmanager bij Lindenhout: "Pleegouders staan er nooit alleen voor. In Montferland kunnen pleegouders altijd rekenen op persoonlijke begeleiding en ondersteuning van Lindenhout, waar de gemeente contractafspraken mee heeft gemaakt.

ikwilpleegouderworden.nl

Meer berichten