De Firma Weijland (Lucy Legeland en Jack Weijkamp) werd vakkundig begeleid door Maurits Boreel op viool, Willem de Jongh op drums en Micha Wink, keyboard. (foto: Bas van Andel)
De Firma Weijland (Lucy Legeland en Jack Weijkamp) werd vakkundig begeleid door Maurits Boreel op viool, Willem de Jongh op drums en Micha Wink, keyboard. (foto: Bas van Andel)

Verhalen, muziek en zingende vogels

Voorstelling in het Natuurtheater

door Elsie Schoorel

Op 3 juni gaf de Firma Weijland een voorstelling in het Natuurtheater, met een verhaal over de molenaar en het meisje van Zeddam, met bijpassende liedjes. Een middag vol humor, droevige gebeurtenissen, optimisme en mooie muziek.

Zeddam - Het openluchttheater in 't Zandgat is een aparte plek om een voorstelling bij te wonen. Zingende vogels, zoemende insecten en neerploffende tennisballen vormen een extra dimensie. En de blaadjes met teksten van de theatermakers waaien af en toe vrolijk weg; iemand raapt ze wel weer op. De Firma Weijland kan uitstekend omgaan met deze omstandigheden, sterker nog: Lucy Legeland en Jack Weijkamp zoeken dit soort natuurlijke locaties graag op en het kost ze geen enkele moeite om daarbij aan te sluiten. Dat bewezen ze met hun voorstelling De molen roept!, gericht op Zeddam en omgeving. "De Duitsers gebruikten de Grafelijke Korenmolen als uitkijkpost, jammer dat we 'm hiervandaan net niet kunnen zien", zegt Weijkamp, die vandaag molenaar en verteller is. Legeland maakt haar entree als 'meisje van Zeddam' dat vaak de molen bezoekt. Ze strooit een zakje meel door een zeef boven haar hoofd uit en speelt zo de rest van de voorstelling met een bepoederd hoofd. Weijkamp is de man die de verhalen met humor vertelt. "Toen de gletsjers net klaar waren, was Zeddam nog maar heel klein. Zo klein, dat als er een mus overheen vloog het een halfuur duuster was." Zijn verhalen worden afgewisseld met liedjes die vooral Legeland ten gehore brengt, krachtig gezongen maar ook zacht en ontroerend. Ze wordt daarbij kundig en gedreven begeleid door drie muzikanten. Weijkamp pakt het verhaal weer op en vertelt over de tijd van Willem van den Bergh, Mechteld ten Ham en de jagers. "Wist je dat er één kamer in Huis Bergh is waar je nog altijd niet in mag? Hier heeft een jager opgesloten gezeten. Er is nog altijd gevaar voor hondsdolheid." Hij leest voor uit 't Golden buukske van de molenaar. 'Het leven wordt voorwaarts geleefd maar pas achterwaarts begrepen.' Hij vertelt dat de molenaar flessenpost verzond met moppen en troostliederen. Het meisje zingt een afscheidslied over een vrouw die weg wilde uit Zeddam. "Ook dát kan voorkomen." Na de nodige verwikkelingen van de molenaar die twee benen verliest en uiteindelijk het leven laat, zingt het meisje haar levenslied Laat mij dansen in dit bad van lavendel! De Firma besluit met een optimistisch lied dat past bij de positieve houding van de molenaar. "Voor mensen met net iets te veel tegenwind", aldus Weijkamp. De toeschouwers hebben genoten van een bijzondere theatermiddag.

Meer berichten