(V.l.n.r.) Bert Kruijff en Guido Heuvelmann overhandigen de cheque aan Ton Vriezen en Matthieu Krabbe. Foto: PR
(V.l.n.r.) Bert Kruijff en Guido Heuvelmann overhandigen de cheque aan Ton Vriezen en Matthieu Krabbe. Foto: PR

1000 euro van Lions voor Voedselbank

Algemeen

Didam - Voedselbank Montferland ontving donderdag duizend euro van Lions Club Montferland-Emmerich. De leden van deze serviceclub brachten het bedrag bij elkaar door kerstcadeaupapier te verkopen aan vrienden en kennissen, via de gemeente, aan ondernemers in de regio en op kerstmarkten. 

Door Karin van der Velden 

“We hebben een paarduizend vellen cadeaupapier laten maken”, vertelt Bert Kruijff, secretaris van de Lions Club. We hebben het allemaal in eigen beheer bedacht en lokaal laten uitvoeren. Het ontwerp is gemaakt door Robert Baumann, de zoon van een van onze leden. Hij heeft herkenbare bezienswaardigheden uit Emmerich en Montferland getekend in een kerstsfeer. De kerken, de molens en markante punten zoals Huis Bergh, de uitkijktoren in Stokkum en de Rijnbrug van Emmerich. Het zijn allemaal afbeeldingen die mensen uit de streek zullen herkennen en het is aansprekend voor inwoners aan beide kanten van de grens. Het ontwerp is tijdloos, dus we kunnen deze actie ook nog eens herhalen.”

Iets meer dan de helft van de leden van Lions Club Montferland-Emmerich is Duits, hoewel de Club onder de Nederland tak van de Lions valt. Voor Kruijff is het logisch dat er over de grens samenwerking wordt gezocht, lachend vertelt hij: “Inwoners gaan ook makkelijk de grens over. Kijk op een zonnige dag maar eens op de terrassen aan de Rijnkade in Emmerich. Dan zie je Duitsers met Kaffee en Kuchen en Nederlanders met een goed glas bier een terrasje pakken.”

“Lions verkopen dan natuurlijk leeuwtjes”

Internationaal actief
De Lions zijn internationaal actief, met wereldwijd zo’n anderhalf miljoen leden. In Nederland zijn zo’n tienduizend leden bij vierhond clubs aangesloten. De doelstelling is maatschappelijke dienstverlening en fondsenwerving. Dat doen de Lions bijvoorbeeld doorlopend voor de internationale actie ‘Fight for Sight’, waarmee staaroperaties in het midden en verre oosten worden bekostigd. Lions Club Montferland-Emmerich heeft daarvoor een paar jaar geleden oud en vreemd geld ingezameld. 

Turkije en Syrië krijgen nu hulp het het Lions International Fund voor internationale rampen. Kruijff: “We betalen daar met onze contributie aan mee. De lokale Lions Clubs weten precies waar het geld nodig is, wij weten daardoor zeker dat het geld ter plekke goed wordt ingezet.”

Vorig jaar werden er knuffels verkocht waarvan de opbrengst naar het Prinses Máxima Centrum in Utrecht is gegaan, waar kinderen met kanker worden behandeld. “Lions verkopen dan natuurlijk leeuwtjes. Het geld is bestemd voor verbetering van faciliteiten, zodat ouders er makkelijker kunnen overnachten.”
Mittagstisch Emmerich
En nu is er dan een regionale actie gedaan ten bate van de Voedselbank Montferland en de Duitse voedselbank, Mittagstisch in Emmerich. De cheque werd door Bert Kruijff en voorzitter Guido Heuvelmannn overhandigd aan Ton Vriezen en Matthieu Krabbe van de Voedselbank Montferland. De Lions Club draagt overigens ook op nationaal niveau bij aan de voedselbanken in Nederland door Douwe Egberts Punten te sparen. Afgelopen jaar werden 132 miljoen punten ingezameld, dat betekende 210.00 pakken koffie voor de voedselbanken.

Voorzitter Ton Vriezen, is blij met de bijdrage. “Het aantal mensen dat gebruik maakt van de voedselbank is gestegen van tweehonderd naar driehonderd. Het voedsel krijgen we van particulieren, supermarkten en halen we bij het distributiecentrum van de Nationale Voedselbank in Arnhem. Onze cliënten krijgen ook verse groenten van de Groentetuin die voor Voedselbank Montferland verse en biologische groente teelt. Alle medewerkers van de voedselbank zijn vrijwilligers. We hebben financiële middelen nodig om energie- en transportkosten te betalen. Omdat het voedselaanbod afneemt, moeten we sinds kort ook levensmiddelen uit de schijf van vijf bijkopen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal