Er zijn voor inwoners van Montferland regelingen voor energiebesparende maatregelen. Foto: PR
Er zijn voor inwoners van Montferland regelingen voor energiebesparende maatregelen. Foto: PR

“Het is gewoon jammer om dat geld te laten liggen!”

Algemeen

Regelingen om te verduurzamen zijn beschikbaar

DIDAM - Voor inwoners van de gemeente Montferland zijn er allerlei regelingen waarmee ze hun woning kunnen verduurzamen. Met energiebesparende maatregelen bespaar je onmiddellijk op je kosten. Ingrid Wolsing roept eigenaren van koopwoningen, maar zeker ook huurders op om gebruik te maken van deze regelingen: “Het is gewoon jammer om dat geld te laten liggen!”

Door Karin van der Velden

Het zijn juist de mensen met een smallere beurs die geen geld uitgeven aan energiebesparende maatregelen. Dat gebeurt ook omdat ze de weg niet weten. Ingrid Wolsing wil mensen daarom attent maken op het Energieloket, een samenwerking tussen Agem en gemeente Montferland. “Je vindt allerlei informatie op agem.nl, maar even bellen naar 0314-820360 kan ook.”

Voor verbetering van huurwoningen is in eerste instantie de woningcorporatie verantwoordelijk, toch kunnen huurders ook veel doen om minder energie te verbruiken. Zij kunnen een bon aanvragen waarmee ze voor maximaal 250 euro materiaal kunnen bestellen. Er is geen inkomenstoets. 

Energie besparen kan al klein beginnen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van tochtstrips of radiatorfolie, het gebruiken van LED-verlichting en een waterbesparende douchekoop. Ingrid is niet bang dat mensen die voldoende te besteden hebben gebruik gaan maken van de regeling: “Mensen die het kunnen betalen, hebben vaak al maatregelen getroffen. In Montferland zijn bijvoorbeeld relatief veel woningen van zonnepanelen voorzien. De een doet het voor de portemonnee, een ander voor het milieu. Dat vinden we als gemeente ook belangrijk. We willen de wereld beter achterlaten dan dat we hem aangetroffen hebben.” 

Energie besparen kan al klein beginnen.

Voor eigenaren van woningen die voor 1992 zijn gebouwd en die een maximale WOZ-waarde van 300.000 euro hebben is er een maximale subsidie van 2500 euro. Ook hier wordt niet naar inkomen gekeken. Met dit bedrag kan bijvoorbeeld materiaal voor dak-, spouw of vloerisolatie worden aangeschaft.

Via Agem is het mogelijk om een coach langs te laten komen om te kijken wat nodig is om energie te besparen. 

Toekomstbestendig wonen
“We hebben een aantal oude regelingen in een nieuw jasje gestoken”, vertelt Ingrid. “Toekomstbestendig wonen is de opvolger van de duurzaamheids- en asbestregeling. Deze regeling wordt half maart van kracht. Het hoofddoel is energiebesparing, maar ook langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Welke aanpassingen zijn daarvoor nodig? Hiervoor verstrekken we leningen van minimaal 2500 en maximaal 50.000 euro. Die regeling is er door een samenwerking tussen de gemeente en de provincie. Met het geld kun je bijvoorbeeld een badkamer beneden laten maken. Als je er zelf niet uitkomt, heeft het energieloket mensen die op maat advies kunnen geven.”

Meer informatie is te vinden op:


www.montferland.info/ duurzaam-wonen

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal