Foto:

Dorpsfilm Didam bij Omroep Gelderland

Het TV-programma Ons Dorp van Omroep Gelderland toont op dinsdag 19 juni beelden van Didam. Ons Dorp neemt de kijker mee terug naar de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw. De jaren waarin de Enschedese ondernemer Johan Adolfs en zijn filmers met Paillard Bolex-camera's stad en land afreisden om dorpsfilms op te nemen.

DIDAM - Didam was tot de jaren '40 een echte plattelandsgemeenschap. De meeste inwoners waren actief in de landbouw of werkten bij kleine aannemers of klompenfabriekjes. In de loop van de jaren '50 werd Sigarenfabriek Ritmeester gevestigd in het dorp en dat betekende werk voor de wijde regio. Veel Didammers vonden er een baan en ook uit buurtdorpen kwamen veel werknemers met de trein naar Didam. In de film werd ook de plaatselijke horeca onder de aandacht gebracht, zoals De Harmonie, Wiendels en Van Uhm, die met trots zijn wagenpark toont om te laten zien hoe er een eigen frisdrank werd gebotteld in de fabriek. Een krat met Grolsch-bier was toen nog gewoon van hout. Het filmproject werd opgestart als inkomstenbron voor muziekverenigingen in Nederlandse dorpen en kleine steden. In de beginjaren reed het busje met cameramannen als Hembrecht en Kuypers met volgend opschrift door Gelderland en andere provincies: 'Landelijke Filmactie – Nederlandse Federatie van Harmonie- en Fanfaregezelschappen en Euphonia Algemeen Nederlands Zangersblad'. In eerste instantie was het de bedoeling om alleen geluidsopnames van muziekgezelschappen en/of koren te maken. Adolfs kwam met het plan om ook te gaan filmen. De films zijn voor een deel bewaard gebleven, maar de geluidsopnames op grammofoonplaten zijn zo goed als allemaal verloren gegaan. In Gelderland zijn ongeveer 250 dorpsfilms gemaakt. De films zijn toonbeeld van een periode die deels onbezorgdheid en onbevangenheid uitstraalt terwijl er ook aangepakt moest worden. Een tijdperk waarin de dorpen en kleine steden besloten en gelukkige gemeenschappen lijken waar iedereen elkaar kent en groet. Adolfs kreeg bij het maken van de eerste film het advies: "Breng zoveel mogelijk mensen in beeld, dan komen ze allemaal naar zichzelf kijken!". Dat bleek een gouden tip; bij vertoningen liepen de zalen steevast vol. Dat de dorpsfilm ook nu nog veel kijkers trekt bewijst onder meer de film van Millingen uit 1966. 'Millingen' werd via Uitzending Gemist van Omroep Gelderland al meer dan 13.000 keer teruggekeken en De Stichting De Olde Dreideuze uit het Veluwse stadje organiseert regelmatig vertoningen waarbij ruim 200 bezoekers geen uitzondering zijn.

Ons Dorp is iedere dinsdag om 17.20 uur (daarna ieder uur herhaald) te zien bij Omroep Gelderland.
(Terug)kijken en luisteren, kan ook online via de website van Omroep Gelderland (www.gld.nl/tv). En voor uitzending al via Facebookpagina van Omroep Gelderland.

Meer berichten