Het bestuur Herdenken Bevrijding Bergh: v.l.n.r. Elbert van Westerop, Arjan Zweers, Mathy Heering, Leon Westerhof, René van Westerop en Remy Geers. Foto: Marlous Velthausz
Het bestuur Herdenken Bevrijding Bergh: v.l.n.r. Elbert van Westerop, Arjan Zweers, Mathy Heering, Leon Westerhof, René van Westerop en Remy Geers. Foto: Marlous Velthausz

Vrijheidsconcert en een fotoherkenning fietstocht

Algemeen

’S-HEERENBERG – In het weekend van 1 en 2 april organiseert Stichting Herdenken Bevrijding Bergh een vrijheidsconcert en een grote fietstocht langs diverse locaties met herinneringen aan het verleden.

door Marlous Velthausz

Het bestuur van de Stichting Herdenken Bevrijding Bergh had in het kader van 75 jaar vrijheid in 2020 een bijzonder en mooi representatief programma opgesteld. Een weekend lang zou deze bevrijding groots gevierd worden met onder anderen een paradropping, toertochten met oude militaire voertuigen en met optredens van plaatselijke bands in een grote tent op de Bleek. “Maar helaas kon dit alles geen doorgang vinden, want corona speelde ons parten”, vertelt Remy Geers, een van de organisatoren. “De Stichting is niet bij de pakken neer gaan zitten en besloot om in 2023 toch iets kleins te organiseren en in 2025 weer groots uit te pakken.”

Vrijheid stopt niet aan de landsgrenzen

Op zaterdagavond 1 april geeft Harmonie Volharding uit Stokkum in samenwerking met Musikverein Elten 1907 e.V uit Elten een vrijheidsconcert in het Gildegebouw te Stokkum. Voor de pauze zal Harmonie Volharding hun muziekstukken spelen, waarbij gastspreker Edwin Zweers, aan de hand van lichtbeelden, tussendoor zal vertellen over de laatste dagen rond de bevrijding van onze omgeving. Na de pauze zal Muziekverein Elten hun muziekstukken ten gehore brengen en zal wederom Edwin Zweers vertellen over de periode 1949-1963, de periode waarbij Elten tijdelijk bij Nederland hoorde. 

Op 1 april 1945, Eerste Paasdag, waren het de Canadese infanteristen van The Highland Light Infantry of Canada, gesteund door Canadese tanks van het 27th Armoured Regiment, die ’s-Heerenberg en de regio bevrijdden.

Het vrijheidsconcert begint om 20:00 uur en is gratis toegankelijk, maar er geldt: vol is vol. Het vrijheidsconcert wordt mede mogelijk gemaakt door het Interreg-programma Deutschland-Nederland en medegefinancierd door de Europese Unie.

Op zondag 2 april kan er genoten worden van een prachtige fietstocht door de voormalige gemeente Bergh. Aan de hand van aanwijzingen op een kaart fiets je langs mooie plekjes, met herinneringen aan het verleden, waar je middels fotoherkenning de juiste locatie bereikt. 

Om je extra te laten genieten en met andere ogen naar onze prachtige gebieden te laten kijken, heeft de stichting een aantal vragen in de route opgenomen. De plaats vanaf waar de foto is genomen bevestigt dat u op de juiste locatie bent aangekomen. Vanuit iedere locatie kun je naar elke andere locatie fietsen. Door slim te fietsen bepaal je zelf hoeveel locaties je bezoekt en hoeveel punten je daarmee verzamelt.

De start is tussen 10.30 uur en 12.00 uur vanaf Kultuurhuus Heitkamp aan de Marktstraat in ’s-Heerenberg. Deelname aan deze fietstocht is gratis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal